Η Ρωσία στηρίζει τη Δύση προστατεύοντας όμως τον Ασάντ

19.11.2015

Οι διαφορές ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία παραμένουν και το διπλωματικό πόκερ συνεχίζεται, έστω κι αν ο Βλ Πούτιν έδωσε τη συγκατάθεση του και οι ρωσικές δυνάμεις συνεργάστηκαν με τις γαλλικές κατά των Τζιχαντιστών στη Συρία.

Η Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν θα παραδώσει τα όπλα αφήνοντας ακάλυπτο τον Άσαντ κι αυτό φρόντισε να το ξεκαθαρίσει  ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με δηλώσεις του, χθες, με τις οποίες κάλεσε τη Δύση να εγκαταλείψει την απαίτηση για πολιτική έξοδο του Σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, αν επιθυμεί απόλυτη διεθνή συμμαχία ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο  κ. Λαβρόφ   τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πολιτικό μέλλον του Άσυντ, μετά από τις συζητήσεις στη Βιέννη, αλλά σημείωσε ότι ανίχνευσε μία αλλαγή στη στάση των χωρών της Δύσης, μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο ρωσικό αεροσκάφος.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αποτελεί βασική διαφωνία ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, με το Κρεμλίνο να τονίζει ότι μόνο ο λαός της Συρίας μπορεί να αποφασίσει αν ο Άσαντ θα φύγει από την εξουσία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν την απομάκρυνσή του κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου στη χώρα.

«Ελπίζω ότι η αλλαγή στη στάση των δυτικών εταίρων μας, που δυστυχώς έγινε μόνο ως αποτέλεσμα απαίσιων πράξεων τρομοκρατίας, θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Δύσης. Η στάση ότι η πραγματική μάχη με το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο όταν γίνει ξεκάθαρη η μοίρα του Ασαντ, πρέπει να μπει στην άκρη», τόνισε ο Λαβρόφ.

Κατά τη γνώμη μου, συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «είναι απλά μη αποδεκτό να μπαίνουν τέτοιες προϋποθέσεις προκειμένου να ενωθούμε απέναντι στους τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους».