Η Ρωσία στηρίζει τον Άσαντ για το Συριακό

28.11.2015

Άμεση  κι έμπρακτη είναι η στήριξη της Ρωσίας προς τον Πρόεδρο Άσαντ τόσο στο στρατιωτικό επιχειρησιακό σκέλος όσο και στο διπλωματικό όπου υποστηρίζει  ότι στο Συριακό δεν υπάρχει βιώσιμη λύση χωρίς την παρουσία του.

Στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων,  σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, χερσαίες δυνάμεις και μονάδες πυροβολικού υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ ‘Ασαντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν ήδη δύο νεκροί Ρώσοι στρατιώτες, οι κηδείες των οποίων έγιναν στις 12 Νοεμβρίου, ωστόσο στα ρωσικά ΜΜΕ «δεν επιτράπηκε να μεταδώσουν την είδηση».

Οι δύο στρατιώτες, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ανήκουν στην ελίτ του ρωσικού στρατού και συγκεκριμένα στην 22η ταξιαρχία Spetsnaz που εδρεύει κοντά στο Ρόστοβ.

Την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών δύο είναι οι λύσεις: βομβαρδισμοί και χερσαίες δυνάμεις.

Διευκρίνισε ότι τα χερσαία στρατεύματα δεν θα αποτελούνται από Γάλλους, αλλά από τον αντιπολιτευόμενο Απελευθερωτικό Στρατό της Συρίας και «γιατί όχι από κυβερνητικά στρατεύματα;» όπως είπε.

Η Τουρκία παράλληλα ζητά δημόσια συγγνώμη από τη Ρωσία για την κατάρριψη του στρατιωτικού αεροσκάφους για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.