Η συντριβή στο Σινά σηματοδοτεί νέα εποχή στην ασφάλεια των αεροδρομίων

8.11.2015

Η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους πιθανόν να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην ασφάλεια των αεροδρομίων

Ο χαμός των 224 ανθρώπων στη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους της Metrojet στο Σινά, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία με αποτέλεσμα οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της αεροπλοΐας να ζητούν μια οργανωμένη αντίδραση στο ζήτημα της ασφάλειας και συγκεκριμένα στην επιλογή των ατόμων που εργάζονται σε αεροδρόμια και όσων χειρίζονται βαλίτσες.

Ο Μάθιου Φιν, ο οποίος προήδρευσε διεθνούς συνεδρίου για την ασφάλεια στην αεροπλοΐα, τονίσει πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που έρχονται σε επαφή με αεροσκάφη σε περιοχές ασφαλείας είναι οι σωστοί άνθρωποι και ότι προσλαμβάνουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για αυτές τις δουλειές. Πρέπει να υπάρξει ένα διεθνές πλαίσιο σχετικά με το από τι ελέγχους περνούν όσοι εργάζονται σε αεροδρόμια και από ποιους».

Οι ερευνητές είναι κατά 90% βέβαιοι ότι ο ήχος έκρηξης που ακούγεται σε ένα από τα μαύρα κουτιά, οφείλεται σε βόμβα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters μέλος της ομάδας έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας.

Παράλληλα η συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου είναι αναμενόμενο να οδηγήσει σε εκκλήσεις για αυστηρότερους ελέγχους παγκοσμίως, όπως είπε ο πρόεδρος της Emirates Τιμ Κλαρκ και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει  να πραγματοποιηθεί στην εταιρεία έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας, ενώ πρόκειται να «παγώσουν» οι πτήσεις μετά τη συντριβή.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επιμένει ότι «εξετάζει κάθε σενάριο» και έχει ξεκινήσει έρευνα στο προσωπικό του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ-Σέιχ που είχε κάποια σχέση με την πτήση της Metrojet, την ίδια στιγμή που η Δύση αφήνει να εννοηθεί ότι η συντριβή οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος

Μετά από την απόφαση του Κρεμλίνου να αναστείλει όλες τις πτήσεις από και προς τη χώρα,  η πρώτη αεροπορική πτήση με επιβαίνοντες Ρώσους τουρίστες από την Αίγυπτο προσγειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο διεθνές αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης.

Οι πτήσεις από την Αίγυπτο στην Αγία Πετρούπολη θα συνεχιστούν έως το τέλος Νοεμβρίου, δήλωσε η  αντιπρόεδρος επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης Νάνα Γκβίτσια, ενώ η Ρωσία έστειλε τρία αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τον επαναπατρισμό 624 Ρώσων πολιτών που έχουν αποκλειστεί στη χώρα.

Ακόμα 12.000, περίπου, Ρώσοι τουρίστες από την Αγία Πετρούπολη εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Αίγυπτο, ενώ συνολικά 80.000 Ρώσοι υπολογίζεται ότι παραθερίζουν στην χώρα, την ίδια στιγμή που βρετανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι η Βρετανία ελπίζει πως θα επαναπατρίσει μέσα σε 10 μέρες όλους τους Βρετανούς τουρίστες που έχουν αποκλειστεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Βαλς: Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την υπόθεση για βόμβα

Με τη σειρά του ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε δηλώσεις του για συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, είπε πως δεν πρέπει να αποκλειστεί καμία υπόθεση

«Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε καμία υπόθεση αλλά, φυσικά, η υπόθεση της (βομβιστικής) επίθεσης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη» είπε ο κ. Βαλς σε συνέντευξη