Η σύγχρονη «ταφόπλακα» της ΔΕΗ στους καταναλωτές

Του Ανδρέα Κάτσενου

Το ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει στην Ελλάδα το 1889. Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύθηκε η κοινωφελής επιχείρηση της ΔΕΗ Α.Ε. που στόχο είχε να συμβάλει στην ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας και να παράσχει ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε γωνιά της χώρας  που μόλις τότε επιχειρούσε να σταθεί στα πόδια της από τον πόλεμο και τον εμφύλιο.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η ΔΕΗ Α.Ε. με τους 22 χιλιάδες εργαζόμενους και το 62% του κύκλου εργασιών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε το 2001 να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ως ένας οικονομικός γίγαντας. Δημιουργήθηκε ένας όμιλος από την ΔΕΗ Α. Ε. τον ΔΕΔΔΗΕ  Α.Ε. τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και την ΔΕΗ Αναλώσιμες πηγές.

Πολλά κομμάτια της ΔΕΗ, ήδη, έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αλλά παραμένει μια μεγάλη  εταιρία η οποία προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Μόνο που ο γίγαντας αυτός με τον καιρό αποδείχτηκε ότι είναι ένας γίγαντας με πήλινα χρόνια. Αιτία τα μεγάλα ελλείμματα που εμφανίζει.

Σήμερα η ΔΕΗ έφτασε να γίνει το μαύρο πρόβατο της κοινωνίας. Μια εταιρία δυνάστης για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Αιτία οι αυξημένοι λογαριασμοί που φτάνουν στους καταναλωτές εξαιτίας των υπέρογκων τιμολογίων και των προσθηκών για ΕΡΤ, δήμους και … λοιπές «άγνωστες» χρεώσεις για «διάφορους» οργανισμούς, που προστίθενται στους λογαριασμούς. Ένας λογαριασμός κατά 200 έως 300 ευρώ αυξημένος, είναι το ελάχιστο κατά μέσο όρο που φτάνει το δίμηνο στους καταναλωτές. Γιατί υπάρχουν και οι εκπλήξεις φουσκωμένων λογαριασμών που βγάζουν μάτι..

Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν στη ΔΕΗ ποσά δυσανάλογα με τους υπάρχοντες μισθούς στην αγορά εργασίας, όταν η ανεργία μαστίζει πάνω από 2 εκατ.  έλληνες και οι επιχειρήσεις στενάζουν από την οικονομική κρίση. Αποτέλεσμα να συσσωρεύονται απλήρωτοι λογαριασμοί μηνών. Όχι γιατί οι έλληνες έγιναν ξαφνικά μπαταχτσήδες. Αλλά γιατί έχουν αδυνατούν να πληρώσουν τις καθημερινές απλές υποχρεώσεις τους.

Εδώ αρχίζει η τραγωδία. Η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες, σε ανέργους, ακόμα και σε άτομα κατάκοιτα  τα οποία τα συμβουλεύει,  άκουσον-άκουσον να μεταφερθούν  σε νοσηλευτικά ιδρύματα αν χρήζουν υποστήριξης, μέχρι οι οικείοι του να κάνουν κάποια ρύθμιση και να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Άγνωστο πότε θα δεήσουν τα ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία, ακόμα κι αν άμεσα προβείς σε ρύθμιση έστω για να κερδίσεις ένα ακόμα μήνα με ρεύμα, μέχρι να σου έρθει η επόμενη κατραπακιά.

Χιλιάδες οι άνθρωποι που καθημερινά συνωστίζονται στις ατέλειωτες ουρές ωρών, για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με κάποια ρύθμιση αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι στον επόμενο λογαριασμό πάλι  θα επαναληφθεί το «θαύμα» της ΔΕΗ και θα χρειαστεί εκ νέου κάποια νέα ρύθμιση για να δουν «το φως το αληθινό».

Το ερώτημα είναι, αξίζει αυτή η εικόνα και ο ξεπεσμός των ελλήνων μπροστά στα γκισέ της ΔΕΗ; Ποιος είναι ο κοινωνικός ρόλος και ο στόχος αλήθεια ύπαρξης της ΔΕΗ ; Αυτή η τραγωδία που ζουν οι έλληνες καθημερινά με το φόβο να τους κόψουν το ρεύμα, που είναι κοινωνικό αγαθό; Είναι βέβαιον ότι σύντομα χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα αναγκαστούν να γυρίσουν στην εποχή με το κερί και το λυχνάρι. Στην εποχή με την ασετιλίνη. Όπως γυρίσαμε στην εποχή με το «μαγκάλι». Ίσως είναι η μεγαλύτερη ντροπή της σύγχρονης Ελλάδας.

Αν όμως ο ρόλος της ΔΕΗ είναι κοινωνικός, τότε ένα είναι βέβαιον. Χρειάζεται να αναπροσαρμόσει την πολιτική της και να αποδείξει το κοινωνικό πρόσωπό της πριν γίνουμε χώρα υποανάπτυκτών. Οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν και τα χρόνια βάρη, που διέλυσαν τη ΔΕΗ εξαιτίας της δράσης του πελατειακού κράτους και της κρατικής σήμερα αρτηριοσκλήρυνσης.