Η τελευταία ευκαιρία για ένταξη στο νόμο Κατσέλη – Ασφυκτικός ο κλοιός

28.12.2015

Η τελευταία προθεσμία που έχουν περίπου 170.000 νοικοκυριά με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία, είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει την αποστολή περίπου 500.000 προειδοποιητικών επιστολών ακόμα σε  όσους έχουν  δάνεια με καθυστέρηση λιγότερη των 90 ημερών ή και 30 ημερών έως 15 Δεκεμβρίου, κινούμενες μέσα στο πλαίσιο των νέων προβλέψεων του Κώδικα Δεοντολογίας. Οι επιστολές αυτές καλούν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα σε 15 ημέρες.

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα θα λάβουν και 2η ειδοποίηση, η οποία εάν επίσης αγνοηθεί τότε οι τράπεζες θα περάσουν σε διαδικασίες πλειστηριασμού μέχρι και της κύριας κατοικίας των οφειλετών.

Τι γίνεται με τα «κόκκινα» δάνεια

Από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, έχουν «χτυπήσει κόκκινο» τα 400.000 και από αυτά τα 170.000 πληρούν τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου και έχει δοθεί διάστημα 47 επιπλέον ημερών μέχρι να υποβληθούν στα Ειρηνοδικεία τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για όσους χάσουν την καταληκτική ημερομηνία αίτησης που είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από το 2016 θα τεθούν σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Βάσει του νέου πλαισίου, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης φτάνουν το 25% των περιπτώσεων και χαίρουν απόλυτης προστασίας. Υποχρέωση τους να καταβάλλουν ελάχιστη μηνιαία δόση 5%-10%, με τη συνεισφορά του δημοσίου.

Τι γίνεται με τα funds

Ανοικτή είναι πλέον η πόρτα για την πώληση των δανείων σε funds, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο τα καθυστερούμενα δάνεια αλλά και τα εξυπηρετούμενα του δανειολήπτη.

Προς αποφυγεί πωλήσεως ενός δανείου σε funds, θα πρέπει μέσα σε 12 μήνες από τη στιγμή που θα λάβει ο οφειλέτης την σχετική ειδοποίηση, να ρυθμίσει τις οφειλές του και να μην χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος οφειλέτης».

Η συμφωνία με τους δανειστές δίνει τη δυνατότητα ανοίγματος της αγοράς στα funds, τα οποία μπορούν επίσημα πλέον αν αποκτήσουν όχι μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας. Από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά αίρεται το απαγορευτικό για την πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαράζοντας το δρόμο προς το μεγάλο παζάρι και σηματοδοτώντας μια «νέα εποχή» δύσκολη και δυσοίωνη για τους οφειλέτες των «κόκκινων» δανείων.