Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση του Φ. Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

 19.7.2016

 

Οξύνει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ η τουρκική κυβέρνηση ζητώντας επισήμως την έκδοση του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν προειδοποιεί τον Ερντογάν να μην επαναφέρει την θανατική ποινή και να ισχύσει ο νόμος δικαίου στην Τουρκία απέναντι στους πραξικοπηματίες.

Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε σε δημοσιογράφους έξω από την τουρκική Εθνοσυνέλευση: «Έχουμε περισσότερα από αρκετά στοιχεία, περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσατε να ζητήσετε, για τον Γκιουλέν. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε (ότι είναι υπεύθυνος για) την απόπειρα πραξικοπήματος, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η απόπειρα πραξικοπήματος διοργανώθηκε με τη βούληση και τις εντολές του».

Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στις ΗΠΑ φάκελο για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Τουρκία θα αφαιρέσει «από τις ρίζες του» το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι παρασχέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τις παρανομίες του.

«Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη» τόνισε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του και πρόσθεσε: «Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ’ όσες θέλουν».

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα και σημειώνει ότι έχει στοιχεία για την εμπλοκή του.

Οι ΗΠΑ ζητούν αποδείξεις και όχι ισχυρισμούς και έχουν εκφράσει την οργή τους για το γεγονός ότι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει αμερικανικός «δάκτυλος» στην απόπειρα πραξικοπήματος.