Η Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ επιχειρεί να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο

6.3.2016

Το προσφυγικό  μεταναστευτικό είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για να αναπτύξει  Τουρκία τις επεκτατικές της βλέψεις για τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και  εν συνεχεία να ζητήσει συνδιαχείριση.

Η Άποψη τώρ@ από μηνός περίπου είχε επισημάνει αυτή την πολιτική της Τουρκίας η οποία δρα μακροπρόθεσμα και βάση σχεδίου το οποίο δεν διαθέτει η ελληνική διπλωματία. Κι αυτό φάνηκε κατά τον εναργέστερο τρόπο από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Ελληνα ομολόγου του Ν. Κοτζιά για την κυριαρχία στο Αιγαίο, οι οποίες τελικά  μόνο τυχαίες δεν ήταν.

Μάλιστα η Τουρκία επιχειρεί και θεσμικά να υλοποιήσει την επεκτατική πολιτκής της στο Αιγαίο μέσω ΝΑΤΟ όπως αποκαλύπτει σήμερα η Καθημερινή της Κυριακής, επαναφέροντας τις «γκρίζες» ζώνες και εγείροντας μια σειρά ζητήηματα.

Οι Τούρκοι φέρονται να ζητούν, μεταξύ άλλων, οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου «προκειμένου να μην προκύψουν εντάσεις», να αναφέρονται μόνο με αριθμούς μικρά νησιά, να είναι σεβαστές οι περιοχές που η γειτονική χώρα έχει δηλώσει στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ενώ καλεί τη συμμαχία να μην «υιοθετεί ισχυρισμούς» της Αθήνας σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλιών.

Η Άγκυρα επίσης ζητά να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού αιγαίου που η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένα.

Ορισμένες από τις απαιτήσεις της Άγκυρας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ:

  • Οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου
  • Στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, περιοχές που η Τουρκία έχει δηλώσει στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, θα πρέπει να είναι σεβαστές
  • Ισχυρισμοί (της Αθήνας) σχετικά με «δήθεν» εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, δε θα πρέπει να αναφέρονται στις γενικές επιχειρησιακές οδηγίες
  • Να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
  • Να αναφέρονται μόνο με αριθμούς μικρά νησιά

Προλείανε το έδαφος ο Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, κατά τις δηλώσεις του στην Αθήνα μετά την συνάντησή του με τον Ν. Κοτζιά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε τονίσει: «Το θέμα ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί, είναι δικό σου, είναι δικό μου, όταν πρόκειται για περιπτώσεις διάσωσης, εκεί δεν θέτουμε τέτοια θέματα».

Στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη και πως επιθυμεί το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για λυπηρή αφωνία του Έλληνα ΥΠΕΞ μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις. Το Σάββατο ο Ν. Κοτζιάς είχε αποδώσει σε ελλιπή μετάφραση την χλιαρή του αντίδραση.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί εσωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας προτείνουν, με επιστολή τους στην Κομισιόν, να θεσπιστεί κοινό, ευρωπαϊκό σύστημα για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών.