Η τραγική ιστορία που έφερε κοντά τον μακαριστό μητροπολίτη Παύλο και την Νταιάννα

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου  Σιάτιστα βρίσκεται από το πρωί το σκήνωμα του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης  Κυρού Παύλο, όπου, αύριο Τετάρτη στις 12 θα ψαλλεί  η εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κκ. Ιερωνύμου Β΄ .

Ο μακαριστός μητροπολίτης, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 71 ετών, χειροτονήθηκε διάκονος το 1973 και πρεσβύτερος το 1974, υπηρετώντας στη Μητρόπολη Χαλκίδος.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης ΠαύλοΑκόμα και πριν από την ενθρόνισή του στη Μητρόπολη Σιατίστης, τον Μάρτιο του 2006, η ποιμαντορία του χαρακτηρίστηκε από δυναμισμό, αγάπη, κατανόηση και βαθιά αφοσίωση στις πανανθρώπινες αξίες, ενώ έχαιρε του σεβασμού όχι μόνο των πιστών.

Η διακονία του ήταν υποδειγματική, με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, κοντά στους νέους, ενώ δεν δίσταζε να διαφωνήσει ακόμα και με ιεράρχες, όπως με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, για δηλώσεις του περί ομοφυλοφίλων. Πολέμησε, επίσης, κάθε ιδεολογία αντίθετη στις δημοκρατικές αξίες. Ηταν σθεναρά αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, που τη χαρακτήριζε προδοτική, και στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στη γείτονα.

Λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του ήταν η γνωριμία του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, όταν διακονούσε στη Λίμνη Ευβοίας. Ο μακαριστός συνόδευε τον 27χρονο πάσχοντα από κυστική ίνωση Γιάννη Καλυβιώτη σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Εκεί επισκέφθηκε τον νεαρό η πριγκίπισσα, με την οποία ανέπτυξε στενή σχέση όσο νοσηλευόταν. Εκεί γνωρίστηκε ο μακαριστός με την Νταϊάνα, την ημέρα που εκείνη έσπευσε στο νοσοκομείο μαθαίνοντας το τραγικό νέο ότι ο νεαρός κατέληξε.

Η υπόσχεση

Όπως είχε αποκαλύψει το 2012 ο ποιμενάρχης στην εκπομπή «Η άλλη όψη» και στον Μανώλη Κοττάκη, τότε κάποιος του είχε πει πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα «το έκανε για να επιδειχθεί». Ωστόσο ο κ.κ. Παύλος του είχε απαντήσει: «Τόσον καιρό που πήγαινε δύο φορές την εβδομάδα και του έκανε παρέα, ποιος από εσάς το ήξερε;»

«Ήταν συγκινημένη για το παιδί, λυπήθηκε πάρα πολύ και αποφάσισε αυτό που δεν έκανε εν ζωή -του είχε υποσχεθεί «θα γίνεις καλά και θα πάμε μαζί στην πατρίδα σου»- να το κάνει στον θάνατό του» είχε αναφέρει ο αγαπητός δεσπότης στην ίδια συνέντευξη.

Η Νταϊάνα ήρθε στην Ελλάδα με αεροσκάφος της οικογένειας Λαιμού και είχε επισκεφθεί το σπίτι του νεαρού, συνοδευόμενη από τον μακαριστό Παύλο. Κατόπιν, την οδήγησε στην εκκλησία, όπου παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία. Αλλά η σχέση τους δεν σταμάτησε εκεί: «Η Νταϊάνα μας βοήθησε και σε άλλες πλευρές μετά, γράφοντας ένα γράμμα για περιπτώσεις ασθενών. Η εξυπηρέτηση των νοσοκομείων της Αγγλίας ήταν ταχύτατη» είχε αποκαλύψει στην ίδια εκπομπή.