Η τραγωδία της Θύρας 7 – 8 Φεβρουαρίου 1981 – ΒΙΝΤΕΟ Αφιέρωμα στις μνήμες των νεκρών αδελφών

8.2.2016

Η τραγωδία της Θύρας 7 στο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης έμεινε ανεξίτηλη στις μνήμες όλων συγκλονίζοντας όλο το Πανελλήνιο. 21 οπαδοί του Ολυμπιακού βρίσκουν τραγικό θάνατο μετά από αγώνα με την ΑΕΚ, όταν ποδοπατούνται βρίσκοντας τις πόρτες του γηπέδου κλειστές.

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που έμελλε να γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ημέρα που η ανείπωτη χαρά μετατράπηκε σε βαθιά θλίψη και βαρύ πένθος. Η συντριπτική νίκη των «ερυθρολεύκων» επί της ΑΕΚ με 6-0 βάφτηκε με το αίμα των φιλάθλων.

Ήταν 8 Φεβρουαρίου 1981 στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο διαιτητής έχει σφυρίξει τη λήξη του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν με το θριαμβευτικό 6-0, χάρη στα γκολ των Μάικ Γαλάκου (3), Κώστα Ορφανού, Νίκου Βαμβακούλα και Βαγγέλη Κουσουλάκη.

Όπως ήταν φυσικό, οι πανηγυρισμοί των οπαδών ήταν ξέφρενοι. Κατεβαίνοντας τις σκάλες της Θύρας 7, ένας οπαδός γλιστράει και πέφτει, φτάνοντας μέχρι την πόρτα, η οποία ήταν ακόμα κλειστή εμποδίζοντας την έξοδο. Έτσι, οι φίλαθλοι πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει μπροστά. Αυτοί που προπορεύονται προσπαθούν να φωνάξουν στους πίσω τι συμβαίνει, αλλά η φασαρία είναι τέτοια που δεν ακούγεται τίποτα, ενώ μπροστά επικρατεί συνωστισμός.

Οι αστυνομικοί που φτάνουν λίγο αργότερα σπάνε την πόρτα, αλλά ήδη 19 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Την ίδια ημέρα θα ξεψυχήσει ακόμη ένας στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, ενώ έξι μήνες μετά θα προστεθεί ακόμη ένας στον τραγικό κατάλογο των 21 νεκρών.

htthttps://www.youtube.com/watch?v=Qs1JhVPwfiA&feature=youtu.bep://

http:https://www.youtube.com/watch?v=Qs1JhVPwfiA&feature=youtu.be//