Η τραγωδία του Airbus A320

 

Το αεροπλάνο Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germanwings ,το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ , συνετρίβη την Τρίτη (24/3/2015) στις γαλλικές Άλπεις. Το αεροπλάνο έχανε ύψος για 8 λεπτά μ’ αποτέλεσμα να συντριβεί στα 6000 πόδια και οι 148 επιβάτες του (142επιβάτες και 6μελές πλήρωμα) να βρουν τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του μαύρου κουτιού, ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου, Αντρέα Λούμπιτς, φαίνεται πως κλείδωσε έξω από το πιλοτήριο τον άλλο πιλότο, Πάτρικ Σοντενχάιμερ, ο οποίος προσπάθησε να μπει αλλά μάταια. Κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο συγκυβερνήτης είχε ψυχολογικά προβλήματα κάτι που τον ώθησε στο να ρίξει το αεροπλάνο, επιδιώκοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να αυτοκτονήσει. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει διασταυρωθεί και το σενάριο περί αυτοκτονίας παρουσιάζει αρκετά κενά. Συνεπώς τα αίτια του τραγικού αυτού συμβάντος δεν αποδίδονται εκεί. Παράλληλα, δεν φαίνεται ο συγκυβερνήτης να είχε τρομοκρατικό υπόβαθρο ή να βρισκόταν σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατική ενέργεια μ’ αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα κάποια ένδειξη για τους λόγους που έφτασε στην απόφαση να ρίξει το αεροπλάνο.

Παρόλα αυτά, τόσο οι εισαγγελείς από το πρακτορείο της Μασσαλίας όσο και ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, συμφωνούν ότι η συντριβή του Airbus A320 είναι αληθοφανές πως ήταν εσκεμμένη.

Ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε πως δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με τρομοκρατική ενέργεια, ενώ το FBI ανακοίνωσε ότι θα είναι στη διάθεση των γαλλικών αρχών προκειμένου να βοηθήσουν στην έρευνα της υπόθεσης.

Τα ακριβή αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος παραμένουν συνεπώς άγνωστα και αναμένουμε εξελίξεις εντός των ημερών που θα ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση του Airbus A320.