Η ΤΡΟΙΚΑ στην Αθήνα

20.10.2015

Επίσκεψη-«αστραπή» στην Αθήνα ήρθαν οι επικεφαλής της τρόικας Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή,  με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των οροσήμων που καθυστερούν.

 

 

Αύριο ξεκινούν οι προγραμματισμένες συζητήσεις της ΤΡΟΙΚΑ με την Κυβέρνηση αλλά οι… επιπλήξεις άρχισαν από σήμερα, καθώς η Επιτροπή εξέφρασε την αντίθεση της σχετικά με την απαίτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου να παραιτηθεί η κ. Σαββαϊδου.

 

 


Όπως αναφέρει το «Το Βήμα της Κυριακής» , ο «γύρος» των επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να διαρκέσει τρεις ως τέσσερις ήμερες και ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα βγουν θα επιστρέψουν για την επίσημη αξιολόγηση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση θα έχει μέχρι τότε φέρει στη Βουλή προς ψήφιση και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.

 

 

Αυτό που καίει την ελληνική κυβέρνηση είναι η αποσύνδεση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών η οποία καθίσταται  απολύτως επιτακτική με το ποσό των 25 δις ευρώ από την αξιολόγηση ,κάτι που δεν αποδέχεται προς το παρόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

 

Αυτή η δεύτερη -και απευκταία- περίπτωση και η μετάθεση της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών για το Δεκέμβρη μετά το πέρας της αξιολόγησης προκαλεί πονοκέφαλο στη κυβέρνηση καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και πιθανό ένα κούρεμα των καταθέσεων.