Η οικονομική κρίση, κρίση, αλλά η Τσικνοπέμπτη, Τσικνοπέμπτη έστω και κατ οίκον. Οι παλιές καλές μέρες όπου περιμέναμε στην ουρά για να αδειάσει ένα τραπέζι στις ταβέρνες του Ωρωπού, της Μαλακάσας, του Αυλώνα, των Αγίων Αποστόλων, στο Συκάμινο, στο Χαλκούτσι, στα Δερβοοχώρια, στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι ανήκουν στο παρελθόν ως καλές θύμισες.
Ουρές στα κρεοπωλεία και τα σουπερ μάρκετ για τις μπριζόλες, τα αρνίσια παιδάκια και τα σουβλάκια δεν θα έλεγα ότι υπήρχαν σήμερα. Όλοι όμως από κάτι πήραν για να τιμήσουν το έθιμο. Ο Έλληνας θα το γλεντήσει έστω και φτωχικά. Αλλά θα το χαρεί για να εκδικηθεί εκείνους που τον κατάντησαν ζητιάνο με τις πολιτικές τους και τις αθλιότητές τους. Τα ψέματα και τις απατεωνιές τους.
Στις ταβέρνες του Ωρωπού όμως όλα είναι έτοιμα για να χαρίσουν μια ευχάριστη βραδιά στους θαμώνες και φανατικούς οπαδούς του κρέατος. Το αποκριάτικοι διάκοσμο και η μουσική θα δώσει μια ξεχωριστή νότα στην καθημερινότητα των ημερών.
Η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα χαράς, ξεγνοιασιάς Η προέλευση και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης χάνονται στο βάθος των αιώνων. Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Το έθιμο έχει πιθανόν τις ρίζες του στις διονυσιακές γιορτές στην Αρχαία Ελλάδα και στους Ρωμαϊκούς χρόνους.
Στις εκδηλώσεις αυτές γιόρταζαν τον θεό Διόνυσο με βρώση κρέατος, οινοποσία και μασκαρέματα.
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, από τις λέξεις «τσίκνα» και την Πέμπτη και θεωρείται γιορτινή μέρα. Η τσίκνα θα έχει την τιμητική της όπως κάθε χρόνο.
Το φαγοπότι και το γλέντι είναι …εκ των ων ουκ άνευ και θεωρείται ότι ουσιαστικά δίνεται η έναρξη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς που κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα.
Κάθε τόπος έχει και ιδιαίτερα έθιμα συνδεμένα με την ημέρα. Για παράδειγμα στη Θήβα την Τσικνοπέμπτη γίνεται η εκκίνηση του «βλάχικου γάμου» που περιλαμβάνει το προξενιό, συνεχίζεται με τον γάμο και ολοκληρώνεται με το γλέντι και την «επίδοση» των προικιών της νύφης, την Καθαρά Δευτέρα.