Η υπερφορολόγηση αντικίνητρο για την ανάπτυξη

3.3.2015

Τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης και επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης ανέλυσαν ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του ΣΕΒ στις συναντήσεις τους με κορυφαίους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών που πραγματοποιήθηκαν, χθες και σήμερα,  στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας στους συνομιλητές του η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτες επιδόσεις και αντοχές τα τελευταία χρόνια που δεν πρέπει να υπονομευθούν από άλλη μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση, ζητώντας από τους εταίρους μας και την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Εάν θέλουμε η Ελλάδα να ξεφύγει από την κρίση, οφείλουμε να επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό βηματισμό μας και συγχρόνως να υιοθετήσουμε ρηξικέλευθες πολιτικές που θα ανοίξουν το δρόμο για πολλές και μεγάλες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Στο κρίσιμο ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής ο ΣΕΒ επέμεινε ότι πρέπει να προέλθει πρωτίστως από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέες αυξήσεις φόρων, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λυγίζουν κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης.  Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι η συνολική μέση φορολογική επιβάρυνση (μισθοί και εισφορές) που έχουν επωμισθεί οι επιχειρήσεις και όσοι σήμερα δηλώνουν τα εισοδήματα τους, ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φέσσας τόνισε: «σήμερα το 42% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος πληρώνεται από το 3% των φορολογουμένων. Η φοροδοτική ικανότητα όσων συστηματικά στηρίζουν τα δημόσια έσοδα έχει εξαντληθεί. Γι αυτό και η κάλυψη του όποιου  δημοσιονομικού κενού δεν μπορεί να έρθει από ένα νέο φορολογικό στραγγαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την πραγματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.»

Η διοίκηση του ΣΕΒ αναφέρθηκε ακόμη στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων επισημαίνοντας ότι η επίσπευση υλοποίησής τους αποτελούν μια αναμφίβολα θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, που μεταφέρει σημαντικά μηνύματα προς τους επενδυτές.

Ο ΣΕΒ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του τραπεζικού συστήματος και στην επιτυχία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης με τη συμμετοχή των ιδιωτών, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν κατεπειγόντως όλες οι νομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/NPLs. Επιπλέον, αναδείχθηκε πόσο τοξικός παραμένει ο συνδυασμός του λεγόμενου «ελληνικού ρίσκου» και των ελέγχων  κεφαλαίου που κρατούν την  Ελλάδα εκτός των διεθνών αγορών κεφαλαίου. «Είναι ενδεικτικό της ασφυξίας που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν ότι τα κεφαλαία, ακόμη και όταν είναι διαθέσιμα, κοστίζουν πολύ ακριβότερα  για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις ξένες».

Τέλος, η Διοίκηση του ΣΕΒ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, η επιδείνωση του οποίου ανησυχεί βαθιά τον επιχειρηματικό κόσμο και τόνισε την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης υπογραμμίζοντας ότι «Η Ελλάδα δίνει έναν άνισο αγώνα στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και έχει τελευταία βελτιώσει σημαντικά -με τη βοήθεια των εταίρων μας – τον έλεγχο των συνόρων. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, καθώς θα υπονομεύσει όλη την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, με θύμα εκτός από την Ενιαία Αγορά και την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και το ίδιο το ευρωπαϊκό όραμα».