Η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων Ελλήνων Αγίων από τη Ρουμανία στο Φάρο Αυλίδος

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην κεντρική πλατεία του Φάρου Αυλίδος, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής Ιερών Λειψάνων Έξι Ελλήνων Αγίων εκ Ρουμανίας.

 

 

 

Συγκλονιστικές και συγχρόνως συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην κεντρική πλατεία του Φάρου Αυλίδος, όπου την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, πλήθος πιστών, οι Αρχές του τόπου , Ιερείς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, επίσημη αντιπροσωπεία Ιερέων από τη Ρουμανία με Προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιο, υποδέχθηκαν τα Ιερά Λείψανα Έξι Ιερομαρτύρων Αγίων Ελληνικής καταγωγής εκ Ρουμανίας.

 

 

 

Πρόκειται για τα Λείψανα των Αγίων Ζωτικού, Αττάλου, Καμασίου, Φιλίππου, Επικτήτου και Αστίονος τα οποία ανευρέθησαν το έτος 1971 στη Νικουλιτσέλ , Ντόμπροτζα Ρουμανίας.

 

 

Ανάμεσα στους επισήμους παραβρέθηκαν: ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα κ. Lucian Fatu, η Πολιτιστική Ακόλουθος της Ρουμανικής Πρεσβείας κ.Anca Chisalita, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Αντιδήμαρχος Αυλίδος κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Γιαννούκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Ανυφαντής, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αφροδίτη Μηλίδου, ο Διοικητής του Κέντρου Πυροβολικού Ταξίαρχος Λεωνίδας Παππάς, ο Διοικητής της 114 Π.Μ. Σμήναρχος Αθανάσιος Γκανάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Αργύρης, ο Διοικητής της 204 Μ.Γ.Α.Π. Επισμηναγός κ. Στέφανος Γαλανός, ο πρώην Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ο Πολιτευτής και άνθρωπος της Εκκλησίας κ. Σταύρος Μακαρίου ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής υποδοχής των Ιερών Λειψάνων, εκπρόσωποι του Λιμενικού και  Πυροσβεστικού Σώματος, της Σχολής Πεζικού , μέλη των Σαμαρειτών, του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ερυθρού Σταυρού Χαλκίδας , μέλη Συλλόγων , η Φιλαρμονική του Δήμου και άλλοι.

 

 

 

Ενώ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου ήταν παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός.

 

 

 

Μετά την υποδοχή ακολούθησε περιφορά των Ιερών Λειψάνων στους δρόμους του Φάρου Αυλίδος και στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τα οστά των Αγίων εκ Ρουμανίας θα παραμείνουν μόνιμα για προσκύνημα από Έλληνες και ξένους επισκέπτες και προσκυνητές.

 

 

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με πυροτεχνήματα και πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου και άλλους χορευτές.

 

 

 

Η όλη διαδικασία επαναπατρισμού των Ελλήνων Αγίων ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες με την πρωτοβουλία του Εφημέριου του Φάρου Αυλίδος Πατρός Δανιήλ Πισάρ, Ρουμανικής καταγωγής, με εντολή του Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεωργίου και ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Αρχιεπισκόπου Τόμιδος κ. Θεοδοσίου, ο οποίος επισκέφθηκε επίσημα την Αυλίδα, προκειμένου να συγχοροστατήσει στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου για την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων.

 

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος κ. Θεοδόσιος παρέδωσε τα πιστοποιητικά γνησιότητας των Ιερών Λειψάνων των Αγίων και μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον μαρτυρικό τους θάνατο και την ανεύρεσή τους μετά από 1850 περίπου χρόνια

 

 

Πηγή: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=38976