Η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

19.11.2015

του Ανδρέα Κάτσενου

Έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς υποσχέθηκε καλύτερες μέρες και τελικά φόρτωσε τον ελληνικό λαό με 90 δις ευρώ δυσβάσταχτα  μέτρα, ενώ καθημερινά  φορτώνει με νέους φόρους τους, ήδη, απελπισμένους και εξουθενωμένους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με συνοπτικές διαδικασίες η πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση ψηφίζει απόψε στη Βουλή το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και  να πάρει η χώρα την υποδόση των 2 δις ευρώ. Μόνο που η διαδικασία δεν αναμένεται τόσο απλή για την κυβέρνηση. Τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου και έγιναν ακόμη πιο μαύρα μετά την παραίτηση Σακελλαρίδη και ξεσήκωσαν την αντίδραση πολλών βουλευτών, οι οποίοι διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν την ψήφιση νέων φόρων.

 Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει τι έλεγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του  και τι έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδας «ΑΥΓΗ», όταν ο λαϊκισμός περίσσευε και τα λόγια έχτιζαν παλάτια στην άμμο.

Έλεγε, λοιπόν, ο κ Τσίπρας «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και η «ΑΥΓΗ» έγραφε «Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Λυσσαλέα υπεράσπιση του μεγάλου κεφαλαίου από τη Ν.Δ. και κροκοδείλια δάκρυα για τη μεσαία τάξη» ( Φύλλο 12197/14-2-2014). Να θυμίσουμε ότι Διευθυντής της εφημερίδας τότε ήταν ο νυν υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης όπου δεν αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Ποντίων.

Αυτά τότε, για σήμερα η «πλάκα» άλλαξε. Η αριστερή κυβέρνηση ενεδύθη το μανδύα της φιλελεύθερης ιδεολογίας  κι από τα «ΟΧΙ» και τα «Ολανδρέου» τους «γερμανοτσολιάδες και τους δοσίλογους»  έφτασε, αισίως, στο «ΝΑΙ»  σε όλα και τα μνημόνια που είναι αναγκαία για τη διάσωση της χώρας.

Σήμερα επί «αριστερής» κυβέρνησης, η πρώτη κατοικία κινδυνεύει από πλειστηριασμό και  τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν θηλιά στο λαιμό χιλιάδων πολιτών.

Για να υπαχθεί κανείς στη μια από τις δύο ταχύτητες σωτηρίας της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να πληροί κριτήρια απόλυτης φτώχιας. Μεθερμηνευόμενο αυτό  σημαίνει  ότι πάνω από 50 χιλιάδες σπίτια, σε πρώτη φάση, θα βγουν στο σφυρί. Αυτή την προστασία, προφανώς, εννοούσε ο κ. Τσίπρας.

Όσο για τους αγρότες οι οποίοι υπερψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημά τους και ο πρωτογενής τομέας να αφανιστεί.

Από τους κυβερνητικούς  βουλευτές ο κ. Ν. Νικολόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για την πρώτη κατοικία και τα κόκκινα δάνεια, κατεβάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στους 154 βουλευτές.

Οι ενστάσεις των βουλευτών το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν επίμονα με σημείο τριβής τη διάταξη για την επιβολή φόρου στο κρασί, ενώ μούδιασμα υπήρξε και για τις ρυθμίσεις που αφορούν στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Με ξεκάθαρη στόχευση να αποφευχθούν τυχόν «διαρροές» στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή -όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»- και για να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια πρωτοκλασάτων βουλευτών αλλά και υπουργών, η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης για την επίμαχη διάταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρουσιάσει σήμερα νέα πρόταση. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν  θα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της αρχικής πρότασης για τη φορολόγηση του οίνου, ή κάποιο άλλο «ισοδύναμο».

Τελικά φαίνεται ότι οι βουλευτές ελάχιστα νοιάζονται για την πρώτη κατοικία των απλών πολιτών και περισσότερο για την αύξηση στη τιμή του κρασιού. Γιατί προφανώς «οίνος ευφραίνει καρδίαν» και σε κάνει να ξεχνιέσαι από τις νάρκες της κυβερνητικής πολιτικής.