Η φωνή του “Αυγερινού” έφτασε μέχρι και στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ, για την ίδρυση Β/μιου Ειδικού Σχολείου στον Ωρωπό

Η φωνή  του «Αυγερινού»  για ένα καλύτερο μέλλον, για ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, κάθε μέρα που περνάει, γίνεται ένα ατέλειωτο κίνημα. Μια ανθρώπινη αλυσίδα συμπαράστασης και διεκδίκησης. Το όνειρο θα κερδίσει τις δυσκολίες και τη γραφειοκρατία. Γιατί η θέληση είναι πιο ισχυρή.

Χθες, 12 Δεκεμβρίου, το αίτημα του «Αυγερινού» για τη σύσταση Ειδικού Σχολείου Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης στον Ωρωπό, φιλοξενήθηκε στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ. Ένα θεσμοθετημένο όργανο το οποίο αναδεικνύει κοινωνικά θέματα τα οποία προβάλλονται μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ.

Το αίτημα για τη σύσταση του Ειδικού Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Ωρωπού,  διατύπωσαν η συγγραφέας και ψυχή του εγχειρήματος κα Μαίρη Κασαμπαλάκου και η Δημοσιογράφος και εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Άποψη τώρα» κα Σοφία Μπασκάκη,  μετά από την ευγενική πρόσκληση του μέλους του Σ.Κ.Ε, κ. Αθανάσιου Τοτόμη.

Η κα Μαίρη Κασαμπαλάκου παρουσίασε με ιδιαίτερα γλαφυρό, όσο και συγκινητικό τρόπο, την αγωνία των γονιών που έχουν παιδιά με ιδιαιτερότητες και στην κυριολεξία είναι ριζωμένες έξω από ένα σχολείο για να δώσουν σε αυτά τα παιδιά το δικαίωμα της γνώσης και της κοινωνικής αποκατάστασης. Να τους δώσουν το δικαίωμα της ίσης ευκαιρίας σε μια κοινωνία που τους γυρίζει την πλάτη και μια Πολιτεία που χάνεται στη γραφειοκρατία.

Επεσήμανε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού και με τη βοήθεια του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση αλλά και δωρητών, έχει προχωρήσει η διαδικασία για την ίδρυση του σχολείου, καθώς έχει βρεθεί ο χώρος και η οικονομική στήριξη του εγχειρήματος. Χρειάζεται όμως η συνδρομή του Υπουργού Παιδείας, ώστε καταρχήν να υπογράψει το σχετικό ΦΕΚ και στη συνέχεια να επανδρώσει το σχολείο με το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. «Πληρούμε», είπε, «όλες τις προϋποθέσεις, ώστε τα περισσότερο από 25 παιδιά με ιδιαιτερότητες να έχουν το δικό τους σχολείο στον Ωρωπό και να μην αναγκάζονται να αναζητούν στην Αθήνα το μέλλον τους σε μια περίοδο όπου η οικονομική συγκυρία είναι αρνητική για κάθε οικογενειακό βαλάντιο. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται την εκπαίδευση, εξελίσσονται  μέρα με τη μέρα με ένα θαυμαστό τρόπο».

«Με την υπάρχουσα  κατάσταση» ανέφερε η κα Κασαμπαλάκου «η μετακίνηση των παιδιών σε καθημερινή βάση στην Αθήνα είναι οικονομικά δυσβάσταχτη. Ζητάμε να επικοινωνήσουμε το μήνυμά-αίτημά μας για τη σύσταση του σχολείου και σεις μας δίνετε τη δυνατότητα, στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΡΤ, να το κάνουμε. Σας ευχαριστούμε».

Η κα Σοφία Μπασκάκη αναφέρθηκε στον αγώνα των γονιών με παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες και τόνισε ότι «Είμαστε η φωνή αυτών των παιδιών που δεν μπορούν μόνα τους να διεκδικήσουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει. Η Πολιτεία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα. Έχει υποχρέωση να στηρίξει αυτά τα παιδιά. Να τους δώσει την ευκαιρία για μια ομαλή κοινωνική ένταξη. Το δικαιούνται και μετά την ηλικία των 14 ετών. Η ταλαιπωρία αλλά και η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών για να πάνε τα παιδιά σε Ειδικό Σχολείο εκτός Ωρωπού, είναι μεγάλη. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα τι πρέπει να κάνουν; Να τα κλείσουν στο σπίτι;» και συνέχισε λέγοντας  «Εμείς στον Ωρωπό θέλουμε μια ανοιχτή κοινωνία για αυτά τα παιδιά. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα νέο Κωσταλέξι. Βοηθήστε μας να ανοίξουν οι πόρτες και τα παιδιά να βγουν από το σπίτι και να πάνε σχολείο. Δίνουμε μια μάχη και θέλουμε τη στήριξή σας για να πετύχει το εγχείρημά μας. Ένας ολόκληρος Δήμος, με συμπαραστάτη το Δήμαρχό μας κ. Θωμά Ρούσση, ζητάει το αυτονόητο. Μαζί και με τη δική σας βοήθεια  θα  πετύχουμε το στόχο μας».

Η παρουσίαση συγκίνησε τα μέλη του Σ.Κ.Ε.. Ράγισαν πολλές καρδιές για ένα θέμα το οποίο   έχει πολλές πτυχές. Άκουσαν με πολύ προσοχή το αίτημα. Διατύπωσαν θέσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του εγχειρήματος. Ζήτησαν να στηρίξουν την προσπάθεια ακόμα και να βοηθήσουν στην αναζήτηση χορηγών.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ κ. Περικλή Βασιλόπουλου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της στήριξης της προσπάθειας και προθυμοποιήθηκε να δώσει βήμα και να ακουστεί όσο πιο μακριά γίνεται η φωνή του Αυγερινού για να μην χαθεί το όνειρο.

Αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε και η προεδρεύουσα Λυκειάρχης κα Πουπάκη, η οποία κατέθεσε τη δική της εκπαιδευτική εμπειρία με παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες.Ακούστηκαν και άλλα μέλη που αγκάλιασαν με θέρμη το αίτημα και ζήτησαν το ΣΚΕ, στην επόμενη Ολομέλεια του, να εγκρίνει και σχετικό ψήφισμα.

Η «Άποψη τώρα» ευχαριστεί την ΕΡΤ και τον Γενικό Διευθυντή  κ. Π. Βασιλόπουλο για την θετική ανταπόκριση και τη στήριξη στο αίτημα του Αυγερινού για μια καλύτερη ποιοτικά ζωή.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο: (Το θέμα του Ειδικού σχολείου ξεκινάει στο 1:02:30)

24η Ολομέλεια ΣΚΕ Αττικής 12/12/2017

 

 

 

 

 

Comments are closed.