«Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού ξύπνησε σημερινές κοινωνικές ενοχές 

Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη είναι ένα ψυχολογικό εκτενές διήγημα, μια νουβέλα  που γράφτηκε το 1903,  απόλυτα σύγχρονο στην εποχή μας.

Αποτυπώνει το κακό. Το ασυνήθιστο κακό, το ασυγχώρητο και ατιμώρητο κακό, πέρα από το καθημερινό κακό.

Αυτή την ψυχογραφία αποτύπωσε και ο σκηνοθέτης Γ. Νικολαίδης στη θεατρική μεταφορά του έργου που ανέβηκε, την Τρίτη 2 Ιουλίου, στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Εκδηλώσεων Καλοκαίρι 2022» που διοργανώνει το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ωρωπού.

Μέσα από τη αφαιρετικότητα, τη λιτότητα των σκηνικών και των κινήσεων, άφησε το φως να παίξει με τους χαρακτήρες. Να βγάλει το ψυχολογικό  κομμάτι της δράστης που δημιουργούσε ανάλογη κατάσταση και στα υπόλοιπα πρόσωπα που συναλλάσσονταν με τη Χαιδούλα, τη Φόνισσα.

Το κοινό καθηλώθηκε σε μια αιρετική παράσταση που περισσότερο ήθελε να περάσει μηνύματα, παρά να δημιουργήσει ατμόσφαιρα μέσα από κομφορμιστικά σκηνικά. Για αυτό και  καταχειροκρότησαν τους πρωταγωνιστές. Ήθελε να αναδείξει τα δεινά των κοριτσιών εκείνης της εποχής που όμως υπάρχουν και σήμερα με άλλη μορφή που για τη Φόνισσα ήταν καλύτερα να μην ζήσουν.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ωρωπού  Γ. Γιασημάκης, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αγγ. Καλύβας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χρ Κούτσουρης και πλήθος θεατών που έφυγαν από την παράσταση προβληματισμένοι αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα του θέτει ο συγγραφέας. Απαντήσεις που αναζητά και σήμερα η κοινωνία στο αποτρόπαιο, ασυνήθιστο και καταδικαστέο έγκλημα.