Η Φώφη Γεννηματά παίρνει θέση για το προσφυγικό

3.11.2015

Να σταματήσει τα ευχολόγια και με συγκεκριμένες ενέργειες να δώσει λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα, ώστε τα νησιά μας να μην γίνουν μικρές Λαμπεντούζες, κάλεσε την κυβέρνηση η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή της με το αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Ν. Μουζάλα.

Η κα Γεννηματά κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες ζήτησε να μελετήσει η κυβέρνηση χωρίς να απορρίψει τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η κ. Γεννηματά επέκρινε την μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ, αλλά και της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όχι ευχολόγια, ενόψει και του χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος. «Με τα δειλά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βήμα σημειωτόν της κυβέρνησης, τα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού δεν επιλύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

«Από εκεί και πέρα, πρέπει να κάνουμε το παν για να μη γίνουν τα νησιά μας μικρές Λαμπεντούζες. Έχει φτάσει η ώρα, με την συμβολή της Ευρώπης, να οργανωθεί σωστά η υποδοχή, η καταγραφή, η περίθαλψη, η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και η συνθήκη του Δουβλίνου να αναθεωρηθεί» σημειώνει ακόμη κ. Γεννηματά και τονίζει ότι «το θέμα δεν προσφέρεται για ασκήσεις εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους».

Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε επίσης στο πλαίσιο των επαφών με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι «η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για μεγαλύτερες αφίξεις και η διπλωματική πίεση της Ελλάδας προς την Ευρώπη, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί, γιατί αποτελεί πόρτα εισόδου, είναι τα σημεία από τα οποία η Ένωση Κεντρώων θεωρεί ότι θα κριθεί η επιτυχία της ελληνικής πολιτικής».

Ο κ. Λεβέντης πρότεινε τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας σε χώρους απομακρυσμένους από κατοικημένες περιοχές, όπως πρώην στρατόπεδα, ενώ σχολίασε θετικά το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη φιλοξενία προσφύγων σε κενά διαμερίσματα.

Ο κύκλος επαφών του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής θα ολοκληρωθεί με συναντήσεις με εκπροσώπους του Ποταμιού και του ΚΚΕ, ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι ακριβείς ημερομηνίες.