Η 22χρονη αεροσυνοδός που έπεσε από τα 33.000 πόδια και ήταν η μοναδική επιζών του αεροπλάνου που ανατινάχτηκε

Η Βέσνα Βούλοβιτς, η οποία το 1972, σε ηλικία 22 ετών βρισκόταν σε αεροπλάνο και έπεσε από ύψος 10.000 μέτρων, μετά από έκρηξη. Μπορεί να τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε. Βρέθηκε στην πτήση, JAT Yugoslav 364, από λάθος.

Το ταξίδι που εξελίχθηκε σε τραγωδία

Επιβιβάστηκε με 27 ακόμη άτομα στη Στοκχόλμη. Το αεροπλάνο είχε ως τελικό προορισμό, το Βελιγράδι. Η συγκεκριμένη πτήση είχε στοχοποιηθεί από την Ουστάσε, που ήταν μια κροατική τρομοκρατική οργάνωση.

Ο μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει στο ένα φτερό του αεροπλάνου ενεργοποιήθηκε, πραγματοποιώντας έκρηξη, που έκοψε το αεροσκάφος στα δύο και σε ύψος 10.000 μέτρων.

Η πτώση είχε διάρκεια τριών λεπτών και πραγματοποιήθηκε σε χωριό της Τσεχίας. Η Βέσνα βρέθηκε από χωριανό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πράγας. Είχε κάταγμα στο κρανίο, τρεις σπασμένους σπόνδυλους, αιμορραγία στον εγκέφαλο και πολλαπλά κατάγματα στα δύο πόδια.

Μπήκε σε καταστολή και για δέκα μέρες ήταν σε κώμα. Όταν συνήλθε, δεν θυμόταν τίποτα. Αρχικά, είχε μείνει παράλυτη από τη μέση και κάτω, αλλά σύντομα στάθηκε ξανά στα πόδια της.

Στη χώρα της έλαβε υποδοχή Εθνικής ηρωίδας, ενώ πήρε το προσωνύμιο «η ηρωίδα του Ψυχρού Πολέμου». Τιμήθηκε από τον Τίτο, ενώ βραβεύτηκε και από το Γκίνες για ρεκόρ επιβίωσης από τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία. Λέγεται πως το γεγονός ότι δεν βγήκε έξω από το αεροσκάφος κατά την πτώση, αλλά και τα χιόνια που υπήρχαν στο έδαφος, δεν την άφησαν να πεθάνει.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της πέρασε φτωχικά. Η ίδια ανέφερε σε δήλωσή της «Τυχερή θα ήμουν αν δεν είχα ανέβει ποτέ σε εκείνο το αεροπλάνο». Άφησε την τελευταία της πνοή το 2016, σε ηλικία 66 ετών, λόγω καρδιακής προσβολής.

enimerotiko.gr