Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

23.1.2016

Σε αναβάθμιση – έκπληξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε η Standard & Poor’s. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από CCC+ σε B- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο οίκος χαρακτηρίζει την προοπτική της χώρας μας ως σταθερή, που σημαίνει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε υποβάθμιση ή αναβάθμιση μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως εξηγεί στην αιτιολογική έκθεσή της η S&P, η αναβάθμιση οφείλεται στην εκτίμησή ότι Αθήνα και πιστωτές θα κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη Μαρτίου – με επίτευξη «συμβιβασμού» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση – και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δρομολογηθεί η συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ειδικά για το «αγκάθι» του ασφαλιστικού, ο οίκος προβλέπει συμφωνία που θα ισορροπεί μεταξύ της επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τις εισφορές και του αιτήματος των δανειστών για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η αναβάθμιση αποδίδεται επίσης στην εκτίμηση του οίκου ότι η ελληνική κυβέρνηση «σε γενικές γραμμές συμμορφώνεται» με τους όρους του Μνημονίου, και επισημαίνεται ότι από το καλοκαίρι η Αθήνα έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις συστημικές τράπεζες και έχει θέσει σε ισχύ μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογή