Θανάσης Χούντρας: «Διαμορφώνουμε τη γενιά των μηδενικών ατυχημάτων»

Γράφει η Σοφία Μπασκάκη, Δημοσιογράφος

Έχει κατακτήσει τη μοτοσυκλέτα όσο λίγοι στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες κατάφερε να οδηγήσει, ως δημοσιογράφος, περισσότερες από 1.000 διαφορετικές μοτοσυκλέτες κάθε είδους, σε άσφαλτο και χώμα, εντός και εκτός Ελλάδος. Στα 23 χρόνια που συμμετέχει σε αγώνες κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδος στο Enduro, ενώ απέσπασε αμέτρητες νίκες και διακρίσεις. Δοκιμάζει μοτοσυκλέτες στην εκπομπή Traction, αρθρογραφεί στο Traction Magazine και δημιουργεί βιντεάκια στο Youtube για τις μοτοσυκλέτες.


Ο Θανάσης Χούντρας έδωσε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη δημοσιογράφο Σοφία Μπασκάκη για την «Άποψη τωρ@» και μίλησε για όλα όσα μας απασχολούν αναφορικά με την ασφαλή οδήγηση, τα τροχαία αλλά και τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση για την αποφυγή τους.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για το Riding School και σε ποιους απευθύνεται;

Έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή σε αγώνες, ξεκίνησα ένα πρότυπο κέντρο οδικής ασφάλειας στις Αφίδνες, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, το Riding School. Τελείωσα τη Γυμναστική Ακαδημία και έχω άδεια από την Γενική γραμματεία Αθλητισμού ως προπονητής μηχανοκίνητου αυτοκινήτου. Σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτές οδηγών έχουμε δημιουργήσει μία Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης για ενήλικες που έχουν δίπλωμα οδήγησης αλλά και για όσους δεν έχουν και επιθυμούν να μάθουν να οδηγούν μοτοσυκλέτα με ασφάλεια. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να κάνουν μαθήματα οδήγησης στο δρόμο και στο χώμα και οτιδήποτε έχει να κάνει με τους δύο τροχούς. Πρόκειται και για μια επένδυση στην ασφάλεια και στο μέλλον των παιδιών μέσα από την Παιδική Ακαδημία – Yamaha Junior Academy by Riding School, για παιδιά, από 5 ετών.

Δεν είναι ριψοκίνδυνο για ένα παιδί να οδηγεί μοτοσυκλέτα;

Το αντίθετο θα έλεγα. Η γνώση προλαμβάνει τα λάθη. Ο χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος, και με εξειδικευμένους εκπαιδευτικές στοχεύουμε στην εκμάθηση της οδήγησης όσο νωρίτερα γίνεται. Τα παιδιά, στο Riding School, έχουν την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστες ώρες, να γνωρίσουν τι σημαίνει οδική ασφάλεια αλλά και να ζήσουν τη ξεχωριστή εμπειρία της ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας με mini μοτοσυκλέτες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εκπαίδευσης «απομυθοποιείται» η μοτοσυκλέτα και εξασφαλίζεται η σωστή χρήση της, όπως και του εξοπλισμού. Μαθαίνουν και τους γίνεται συνείδηση τι σημαίνει οδήγηση κι έτσι αποκτούν την καλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλη τους τη ζωή.

Πως επιλέξατε τις Αφίδνες για αυτή τη δράση;

Η συγκεκριμένη τοποθεσία πληρούσε τις βασικές προϋποθέσεις που χρειάζονται. Μεγάλη έκταση, 45 στρεμμάτων, δίπλα στην Εθνική Οδό και κοντά στην Αθήνα. Είναι ευτύχημα για το Δήμο Ωρωπού που υπάρχει αυτό το Κέντρο Οδικής Ασφάλειας. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα σχολεία της περιοχής με εκπαιδευτικά σεμινάρια, με επισκέψεις των μαθητών στη σχολή. Πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε σε συνεργασία με το Δήμο, με κοινό στόχο να διαμορφώσουμε συνειδήσεις σχετικά με την σωστή οδηγική συμπεριφορά.

Εκτός από το χώρο του Riding School επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές οι δράσεις σας;

Πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα για εκπαίδευση και για σεμινάρια σε σχολεία, φορείς, λέσχες, εταιρείες. Πριν από δύο μέρες επιστρέψαμε από την Κύπρο, όπου πηγαίνουμε συχνά με πρόσκληση από το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων. Σε αυτό το ταξίδι πέρα από τις εκπαιδεύσεις για τη Στρατονομία, την Αστυνομία και πολίτες, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Μέλισσες του Άγιου Γεώργιου το οποίο φιλοξενεί παιδιά με νοητική στέρηση. Είχαμε μια εξαιρετική επαφή μαζί τους όπου γνώρισαν τη μοτοσυκλέτα. Ήταν μια μοναδική εμπειρία και ιδιαίτερα τονωτική, καθώς έλαβαν ένα διαφορετικό ερέθισμα, στο οποίο ανταποκρίθηκαν με χαρά. Στο Riding School στις Αφίδνες, έχουμε ξεκινήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για παιδιά με κάποιας μορφής διάγνωση ή που έχουν δεχτεί εκφοβισμό. Τα παιδιά αυτά καταφέρνουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και βελτιώνονται σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Τι πιστεύετε ότι φταίει για τα πολλά τροχαία που συμβαίνουν καθημερινά;

Ο εγκέφαλος αν κάνει οτιδήποτε κι αυτό δεν μας βλάψει, το προκρίνει ως ασφαλές για εμάς, βασίζεται σε αυτό και το επαναλαμβάνει. Το ίδιο συμβαίνει και στην οδήγηση. Αποκτούμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ασφαλείς, ενώ δεν είμαστε- απλά δεν μας έχει συμβεί κάτι ακόμη. Η προσέγγιση ότι φταίνε οι κακοτεχνίες στους δρόμους ισχύει σε ελάχιστο ποσοστό.  Η ευθύνη στο 95% βρίσκεται στον παράγοντα “άνθρωπος”, και τις εσφαλμένες επιλογές του. Το 70% των θανατηφόρων δεν είναι με υψηλές ταχύτητες στον Αυτοκινητόδρομο αλλά σε Αστικές και Περιαστικές οδούς και με ταχύτητες κάτω από 60χλμ. Εκεί που πιστεύουμε ότι είμαστε ασφαλείς. Διαφορετικά το κέντρο της “επιβίωσης” στον ερπετοειδή μας εγκέφαλο, δεν θα μας άφηνε να εκτεθούμε στον κίνδυνο. Επίσης, δεν ξέρουμε επί της ουσίας να οδηγούμε σωστά και με ασφάλεια και ειδικά τις μοτοσυκλέτες. Λειτουργούμε ενστικτωδώς και όχι από γνώση του πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάτι έκτακτο και απρόσμενο. Όσοι «έφυγαν» από τροχαίο, αν είχαν μια δεύτερη ευκαιρία, θα αισθάνονταν “συναγερμό” πριν καν προσεγγίσουν το σημείο.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Ο τρόπος είναι πολύ απλός και τίποτε περισσότερο από το να εντάξουμε στην οδήγησή μας το “ενδεχόμενο” μήπως κάτι συμβεί. Όσο υπάρχει αυτό, απλά το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης θα αναλάβει τα υπόλοιπα.  Συλλέγοντας στοιχεία από μελέτες και έρευνες, συζητήσεις με νευρολόγους και ψυχολόγους φτιάξαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εντοπίζει τα προβλήματα και δείχνει τον τρόπο πώς μπορεί να αλλάξει το “πρόγραμμα” στον εγκέφαλό μας. Χρειάζεται να διαπιστώσουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ασφαλείς και να δούμε την πραγματικότητα. Να μάθουμε να οδηγούμε σωστά για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτό κάνουμε στη Σχολή. Μαθαίνουμε την ασφαλή οδήγηση από την παιδική ακόμα ηλικία. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, σήμερα υπάρχουν άνθρωποι ζωντανοί χάρη στο Riding School.