Θεμιστοκλέους για εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα ή αύριο οι αποφάσεις της επιτροπής

Για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca μίλησε στην ΕΡΤ ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε χθες συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και συνεδριάζει και σήμερα και οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν αν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για το αν υπάρχουν ακυρώσεις από πολίτες που έχουν προβληματιστεί είπε ότι «παρά τα δημοσιεύματα και παρά τις διαφωνίες το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και ο μέσος όρος είναι στο 93%. Μιλάμε για 10.000 με 12.000 εμβολιασμούς καθημερινά με το AstraZeneca», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης πρόσθεσε ότι «Δεν τίθεται θέμα αυτή την στιγμή να σταματήσουν οι εμβολιασμοί. Σε κάποιες χώρες έχουν τεθεί ηλικιακοί περιορισμοί. Οι επιστήμονές μας θα αποφασίσουν σήμερα ή αύριο αλλά τονίζω ότι το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο απέναντι στον covid».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο EMA ουσιαστικά «πέταξε το μπαλάκι» στις χώρες της Ε.Ε., πολλές από τις οποίες ήδη ανακοινώσουν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες τους, ενώ η Βρετανία αποφάσισε να μη χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 30.

Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως για το εμβόλιο της AstraZeneca, με την Ελλάδα για την ώρα να περιμένει περισσότερα δεδομένα.

Οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ, ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca), προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση των Ελλήνων επιστημόνων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χθες (07.04.2021).

Σήμερα επίσης έγινε γνωστό ότι στην Ιταλία με εγκύκλιό του, το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους».

Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.

newsit.gr