Θεοδωράκης από τη Χίο: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν έχει σχέδιο για το προσφυγικό

12.4.2016

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο Επικεφαλής του Ποταμιού κ Στ Θεοδωράκης από την Χίο όπου μετέβη σήμερα για την πολιτική της στο προσφυγικό αμφισβητώντας εάν έχει επί της ουσίας σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και στους νησιώτες και σε όλους τους Έλληνες αν έχει κάποιο σχέδιο για την μετανάστευση και την προσφυγιά» τόνισε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους της Χίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την επίσκεψή του στο hotspot του νησιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία της Χίου έχει κάνει ό,τι μπορούσε. Από εδώ και πέρα οι υπουργοί πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους».

O Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στη Χίο το πρωί, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού καθώς και με τον λιμενάρχη Χρήστο Φραγκιά.

Επισκέφθηκε τον καταυλισμό στην Σούδα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας και διαμένουν περίπου 700 πρόσφυγες.

Εκεί, συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βοηθούν στον καταυλισμό, καθώς και με τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο νησί.

Στις δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του hotspot καθώς όπως είπε μόνο «ένας άνθρωπος κάνει συνεντεύξεις σε 1.000 πρόσφυγες», που αιτούνται ασύλου, ενώ «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα κοντέινερς. Δεν έχουν ζεστό νερό, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε για άλλη μια φορά απαντήσεις από την κυβέρνηση, για τις καταγγελίες που έκανε στη Βουλή για το κόστος κατασκευής του hotspot.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαι εδώ και για ένα ακόμη λόγο. Είμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο.
Αυτός ο χώρος έχει στοιχίσει σύμφωνα με τους υπουργούς της κυβέρνησης 1.270.000€, ενώ είναι γνωστό ότι την πολλή δουλειά την έχει κάνει ο Δήμος της Χίου, οι στρατιώτες του νησιού και ο εξοπλισμός είναι από τα ”Ελληνικά Πετρέλαια’. Ζητάμε για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση να δώσει τα στοιχεία για το πού πήγαν αυτά τα 1.270.000 ευρώ. Είναι ένα τεράστιο ποσό που δεν δικαιολογούν οι υποδομές την κατασπατάληση αυτού του ποσού.»