Θεοχάρης: Ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει μέχρι τις 14 Μαΐου

Μέχρι τις 14 Μαΐου τοποθετείται η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB Berlin.

«Φιλοδοξούμε να ανοίξουμε έως τις 14 Μαΐου. Μέχρι τότε, θα άρουμε σταδιακά τους περιορισμούς, όταν το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες. Για παράδειγμα, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες μας στις αρχές Απριλίου με την Ε.Ε. και άλλες χώρες με υψηλό αριθμό εμβολιασμένων πολιτών, όπως το Ισραήλ. Τονίζω ότι αυτός είναι ο στόχος μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.
Το νέο σλόγκαν

Μάλιστα, ο Χ. Θεοχάρης αποκάλυψε το νέο σλόγκαν στο πλαίσιο προώθησης του ελληνικού τουρισμού. «Μπορώ σχεδόν να σας ακούσω να σιγομουρμουρίζετε το νέο μας σλόγκαν ήδη: «All you want is Greece». Ναι, φέτος και για πάντα, «το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα». Για να βάλετε ξανά ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας, με την ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσετε τη ζωή σας, «το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Οι προϋποθέσεις

Ο υπουργός Τουρισμού περιέγραψε, μάλιστα, σε αδρές γραμμές τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα οι ξένοι ταξιδιώτες. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη με ένα πλήρες σχέδιο για το καλοκαίρι του 2021. Σε γενικές γραμμές, οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι εάν πριν ταξιδέψουν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ. Όλοι οι τουρίστες θα υποβληθούν σε τυχαία τεστ, παρόμοια με αυτά του προηγούμενου έτους. Μια σημαντική διαφορά είναι η δυνατότητα χρήσης των rapid tests. Αυτό σημαίνει ότι η «απομόνωση» θα πραγματοποιηθεί αμέσως», είπε ο Χ. Θεοχάρης.

«Όλες οι ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν, νοσηλεία κ.λπ. -που σχετίζονται με τη νόσο Covid- θα καλύπτονται από το ελληνικό Δημόσιο και θα παρέχονται χωρίς κόστος στους τουρίστες. Όλοι οι κανόνες που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύουν για τους τουρίστες. Δεν θα γίνει καμία διαφοροποίηση, καμία εξαίρεση. Η χρήση της μάσκας είναι, για παράδειγμα, υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους. Αυτό ισχύει για όλους. Θα ενισχύσουμε τις δομές του συστήματος υγείας μας σε όλους τους προορισμούς, όπως κάναμε πέρυσι, παρέχοντας διαβεβαίωση για τη σωστή φροντίδα στους πολίτες και στους επισκέπτες. Δίνουμε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ατόμων που εξυπηρετούν τους τουρίστες, των ατόμων που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο έναντι του γενικού πληθυσμού μόλις εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτες ομάδες», προσέθεσε.

«Εντωμεταξύ, υποβάλλουμε σε συχνά τεστ τους εργαζόμενους προκειμένου να παρέχουμε ασφάλεια και ηρεμία. Τέλος, επικαιροποιούμε τα πρωτόκολλα υγείας του περασμένου έτους», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμοι να υποδεχτεί με ασφάλεια τους τουρίστες που θα επιλέξουν να την επισκεφθούν αυτό το καλοκαίρι.