Θετική η αντίδραση της Σερβίας στο διάβημα του ΥΠΕΞ για από κοινού λύση του προσφυγικού

 6.3.2016

Φιλικά αντέδρασε η Σερβία στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το κλείσιμο των συνόρων με τον Σέρβο υπουργό Εργασίας, αρμόδιο για το προσφυγικό, Αλεξάνταρ Βούλιν να δηλώνει στο Τανγιούγκ ότι «Η Ελλάδα έχει στην Σερβία μια φίλη πρόθυμη να συμμετάσχει πλήρως στην από κοινού επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Ο Βούλιν δήλωσε ότι «η Σερβία από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση ζητάει να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση για την επίλυση της». «Η Ελλάδα και η Σερβία έχουν φιλικές σχέσεις που θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Η πολιτική μας είναι σαφής και ανοιχτή: όπως συμπεριφέρονται οι χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή των προσφύγων, αλλά κυρίως οι χώρες προορισμού, έτσι θα συμπεριφερθεί και η Σερβία».

Ακόμη τόνισε πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να δοθούν και σε χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πιστεύουμε ότι μόνο με την συνεργασία και απέχοντας από μονομερείς ενέργειες μπορούμε να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές, βοηθώντας κάθε χώρα αλλά και τους ανθρώπους αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας.

Το σερβικό ΥΠΕΞ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη –ούτε έχει διαψεύσει– τα δημοσιεύματα για διάβημα της Ελλάδας με αφορμή τη στάση της Σερβίας στο προσφυγικό.