“Θυσιάζουν” τον Σφακιανάκη για να σώσουν τον Τόσκα

Μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε για την καρατόμηση του υποστρατήγου Μανώλη Σφακιανάκη από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε η υπόθεση, η κυβέρνηση βρήκε μια πρωτοφανή λύση.

Το έντονο και οργιώδες παρασκήνιο που εκτυλίχθητε μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, βρέθηκε η λύση ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετηθεί ο κ. Σφακιανάκης στη θέση του βοηθού επιτελάρχη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, επιτρέποντας του παράλληλα να διατηρήσει την εποπτεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία προΐστατο μέχρι χθες, ενώ θα τοποθετηθεί άλλος επικεφαλής της υπηρεσίας.

Υπήρξε οργιώδες και πολύωρο παρασκήνιο με συνεργάτες του Πρωθυπουργού να είναι σε ανοικτή γραμμή από τις Βρυξέλλες με την Κατεχάκη και τον Νίκο Τόσκα.

Τριγμούς στην κυβέρνηση προκάλεσε ο χειρισμός της υπόθεσης με τον επιτυχημένο ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη. Αντιρρήσεις εξέφρασαν ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που έγιναν ακόμα πιο έντονες μετά τις δηλώσεις του υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη Βουλή σύμφωνα με τις οποίες επέκρινε ονομαστικά τον υποστράτηγο Σφακιανάκη αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ήταν ικανός, αλλά ότι η επιτυχία του οφείλονταν στις δημόσιες σχέσεις που είχε αναπτύξει.

«Η αντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ έχει να κάνει με τις πραγματικές αστυνομικές ικανότητες των στελεχών της ΕΛΑΣ και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητές που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις και το χρόνο που διαθέτουν στα ΜΜΕ» δήλωσε ο Ν. Τόσκας, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερωτήσεις που κατέθεσαν τρία κόμματα.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το «άδειασμα» του υπουργού Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή προς τον Ν. Τόσκα. Ερωτηθείς  από τον ΒΗΜΑfm για τις δηλώσεις Τόσκα, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε πως «Δεν νομίζω ότι είπε κανείς ότι είναι ανίκανος. Ο κ. Σφακιανάκης έχει κάνει ένα έργο με επιμονή και προσπάθεια, κανείς δεν μπορεί να του το αμφισβητήσει αυτό».

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο ίδιος ο κ. Σφακιανάκης δεν θα δεχόταν ποτέ να γίνει μια διαδικασία που θα τον υποβάθμιζε και θα τον υποτιμούσε, καθώς ο κ. Κουρουμπλής τον θεωρεί ικανό, τον εκτιμά και έχει κάνει καλή δουλειά.

Με τις κρίσεις δεν υποβαθμίζεται, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς «ο Σφακιανάκης, του χρόνου πρέπει να γίνει στρατηγός, πρέπει να έχει μια εξέλιξη, στην Αστυνομία έχει μια λογική αυτό».