Θωμάς Ρούσσης: «Δεν είμαι κωλοτούμπας – θα στηρίξω όσους πρόσφυγες μπορώ»

18.3.2016

Δεσμεύτηκε να μην αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων και για την ασφάλεια των κατοίκων

Θυελλώδες το Δημοτικό Συμβούλιο, το βράδυ, της Πέμπτης, στο Μαρκόπουλο, με εντάσεις, οξύτατους διαπληκτισμούς και δριμύτατους χαρακτηρισμούς ανάμεσα στο Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θ. Ρουσσή, την αντιπολίτευση, το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους της Μαλακάσας.

Μήλον της έριδος οι πρόσφυγες-μετανάστες που φιλοξενούνται από την περασμένη Παρασκευή στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, γεγονός που έφερε σε ρήξη τις τελευταίες μέρες τη Δημοτική Αρχή με το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας. Μια ρήξη που οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του τοπικού συμβούλου κ. Σπ. Λίτσα, ο οποίος διαφοροποίησε τη θέση του από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να δεχθεί «άνευ όρων» τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Κατά την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι κάτοικοι της Μαλακάσας οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα, απαιτούσαν σε έντονο ύφος και με έκδηλα τα συναισθήματα της ανησυχίας και της απόγνωσης, να ακουστούν τα αιτήματα τους, ενώ το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας κατέθεσε ψήφισμα καταγγέλλοντας την έλλειψη ενημέρωσης και την απόφαση που πάρθηκε ερήμην τους.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης αρχικά αρνήθηκε να τεθεί το θέμα προ ημερησίας διατάξεως, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους κατοίκους της Μαλακάσας και το Τοπικό, όσο και από την Αντιπολίτευση. Για αρκετή ώρα επικράτησε πανδαιμόνιο, με τους κατοίκους να εκφράζουν την αγανάκτηση τους και τον Δήμαρχο με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ν. Δημητρίου να ανταλλάζουν  οξύτατους  χαρακτηρισμούς παριστάνοντας τον «Καλό, τον κακό και τον… πρόσφυγα».

Το συμβούλιο διακόπηκε ώστε να γίνουν  οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και τα πνεύματα  ηρέμησαν με τον κ. Ρούσση να συναινεί το θέμα να συζητηθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος και με τους κατοίκους να λαμβάνουν το λόγο εκθέτοντας τα αιτήματά τους.

Δ.Σ. 17-3-2016 ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΕίχε προηγηθεί οξύτατος διάλογος μεταξύ του Δημάρχου κ. Ρούσση και των δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης, ο οποίος είπε «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχουμε πάρει μια απόφαση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπήρξε αντίρρηση από κανέναν. Ούτε ψέματά λέω. Είμαι καθαρός. Στηρίζω τους πρόσφυγες και θα πάρω όσους μπορώ για τι είναι θέμα ανθρωπισμού. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ανάγκη μας. Πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Υπάρχουν ένα δύο ανθρωπάκια, παπαγαλάκια τα οποία επιχειρούν να σας παρασύρουν με ανακρίβειες. Είμαι κάθε μέρα εκεί και επιβλέπω ότι γίνεται»

Ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Βελτενιώτης είπε «Δεν χωράει μικροπολιτική στο θέμα των προσφύγων. Τα προβλήματα δεν λύνονται με εκθέσεις ιδεών. Έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα και τα διαχειριζόμαστε».

Ενώ ο έτερος Αντιδήμαρχος κ. Κ. Δέδες υποστήριξε ότι «Από εξωθεσμικούς παράγοντες επιχειρείται να δημιουργηθούν προβλήματα. Βλέπω σκιές για να καπηλευτούν κάποιοι την κατάσταση».

Ο κ. Γ. Οικονομάκος ζήτησε κατά προτεραιότητα να συζητηθεί το θέμα και να ακουστεί η φωνή των κατοίκων της Μαλακάσας οι οποίοι ζουν καθημερινά το πρόβλημα γιατί δεν τηρήθηκαν οι αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Γιασημάκης ανέφερε ότι «Τα Κέντρα φιλοξενίας ήρθαν για να μείνουν. Αποφασίσαμε όσοι θα έρθουν να μην υπερβαίνουν τους 500. Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχουν υποδομές. Τα μέλη Δ.Σ. Ωρωπού μας θεωρούν παρείσακτους όταν πηγαίνουμε εκεί. Επίσης δεν υπάρχουν γιατροί εκεί κι ο κίνδυνος ασθενειών είναι μεγάλος. Μέσα στον καταυλισμό υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά. Να μπουν όροι για τη λειτουργία του».

Δ.Σ. 17-3-2016 ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΟξύτατη λεκτική αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ  του δημάρχου  και του ο Δημοτικού Συμβούλου Ν. Δημητρίου, ο οποίος εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στη περιοχή με αποτέλεσμα ο κ. Ρούσσης να τον χαρακτηρίσει «φασίστα».

Ο κ. Μ. Χασιώτης από την πλευρά του ζήτησε να συζητηθεί το θέμα με τη μορφή του κατ’ επείγοντος ώστε να ληφθούν αποφάσεις και τα τεθούν δεσμεύσεις για την λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας.

Ενώ ο κ. Π. Πέππας υποστήριξε ότι «Η χώρα είναι απροστάτευτη στο θέμα του προσφυγικού. Δεν τηρήθηκε η απόφασή μας για μέχρι 500 άτομα. Στο κέντρο δεν υπάρχουν συνθήκες υγιούς διαβίωσης και ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Κινδυνεύει και ο πληθυσμός του  Ωρωπού. Μάλιστα ακούγεται ότι θα χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις στο Κάλαμο για την εγκατάσταση των προσφύγων».

Ο κ. Αν. Λέκκας δήλωσε προδομένος επισημαίνοντας ότι «ο κίνδυνος είναι διάχυτος καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πρόσφυγας και ποιος ο μετανάστης». Τέλος ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν εισακούστηκε η γνώμη του να παρθεί απόφαση στο προηγούμενο συμβούλιο αφού συγκληθεί κι αποφασίσει το Τ.Σ. Μαλακάσας, «γι’ αυτό υπάρχουν σήμερα αυτά τα προβλήματα».

Δ.Σ.17-3-2016 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣΣτις τοποθετήσεις τους οι κάτοικοι καταρχήν δεν αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες – μετανάστες στη Μαλακάσα αλλά υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. «Σήμερα», υποστήριξαν  «έχει αλλάξει η ζωή μας. Ήρθαν στη Μαλακάσα επτακόσιοι Σύροι και Αφγανοί και πιθανόν να έρθουν κι ακόμα περισσότεροι όταν εμείς μπορούμε να φιλοξενήσουμε 200- 500 άτομα, σε συνθήκες που δεν πληρούν τα βασικά για τη διαβίωσή τους. Κινδυνεύει η ασφάλεια μας και δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε το βράδυ αλλά και να παίξουν τα παιδιά μας στη παιδική χαρά. Υπάρχει ομάδα Αφγανών η οποία κυκλοφορεί στους δρόμους και το πάρκο της περιοχής μέχρι αργά τη νύχτα, ανάβει φωτιές στο πάρκο, ενώ πρόσφατα κάηκε και μια σκηνή εντός του στρατοπέδου από φωτιά που έβαλλαν οι ίδιοι. Επιπλέον δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη, ούτε και πυρασφάλεια». Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων και υδροδότησης της περιοχής.

Συγκινητική ήταν η τοποθέτηση του πρώην Κοινοτάρχη Μαλακάσας κ. Μανίκα ο οποίος είπε «Επί οκτώ χρόνια πάλευα  να κάνω τη Μαλακάσα  ένα στολίδι για την περιοχή. Σήμερα αρχίζω να μετανιώνω για τις θυσίες που έκανα. Ίσως  έκανα λάθος. Καταστρέφεται ότι φτιάξαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αλλάζει η ζωή μας». Τον λόγο πήραν και άλλοι κάτοικοι της Μαλακάσας και συγκεκριμένα οι κ. Χουβαρδάς,, Κ. Λίτσας, Σπ. Λίτσας και η δικηγόρος κα Κική Τζανή, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στο δράμα των προσφύγων αλλά και τις ανησυχίες τους για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Οι θέσεις του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση

Δ.Σ. 17-3-2016 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΩΠΟΥΟ Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης σε μια ανθρώπινη καθ’ όλα τοποθέτηση έθεσε το πρόβλημα στη πραγματική του βάση και δεσμεύτηκε ότι δεν αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας της Μαλακάσας κι ότι θα κάνει ότι μπορεί για να δημιουργηθούν συνθήκες παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στο στρατόπεδο χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Για το λόγο αυτό παρουσίασε αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τις ενέργειες που έκανε για την ασφαλή λειτουργία του Hotspot.

Αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες ότι ο Δήμος έλαβε αντισταθμιστικά οφέλη για την εγκατάσταση των προσφύγων ή ότι ακόμη κι ο ίδιος όπως είπε «πήρα ένα έκατ. ευρώ». Κι αναφέρθηκε στην σύσκεψη – συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσα μαζί με άλλους δώδεκα Δημάρχους της ΒΑ Αττικής, όπου έθεσε το πρόβλημα και ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο  κ. Ρούσσης είπε ότι έλαβε σαφή διαβεβαίωση από τον υπουργό ότι δεν θα έρθουν άλλοι πρόσφυγες στη Μαλακάσα κι αυτό γιατί το υπουργείο ζήτησε από όλους τους δήμους να χωροθετήσουν περιοχές για την εγκατάσταση προσφύγων. Άλλωστε υποστήριξε «οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στην περιοχή της Μαλακάσας και στο Κατσιμίδι  θα έρχονταν συνολικά 7000 άτομα ενώ έφτασαν 700. Αριθμός υποπολαπλάσιος του αρχικού σχεδιασμού δεν έφερα εγώ τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα αλλά η Κεντρική Διοίκηση» Και πρόσθεσε «Είμαι ξεκάθαρος. Είχαμε πάρει απόφαση για 500 άτομα. Ούτε εμείς θέλαμε τους πρόσφυγες. Αλλά είναι κι αυτοί άνθρωποι και θέλουν τη βοήθεια μας Άλλωστε ο χώρος είναι στρατιωτικός και δεν μπορούμε να επέμβουμε και η πρόσφυγες διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν εγκλωβίζονται σε ένα χώρο απαγορεύεται».

Υποστήριξε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση τόσο από τον κ. Βίτσα όσο κι από τον Ταξίαρχο της Αστυνομίας  ότι για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής δεν θα κλείσουν τα Α.Τ. Καλάμου και Καπανδριτίου κι ότι θα ενισχυθεί η δύναμη του Α.Τ. Αυλώνας. Παράλληλα θα υπάρχει περιπολία της ΔΙΑΣ.

Για την αποκομιδή των απορριμμάτων στη παρούσα φάση γίνεται από τον Δήμο, αλλά το επόμενο διάστημα θα την αναλάβει η κεντρική διοίκηση. Ενώ για την υδροδότηση της περιοχής έχει ξεκινήσει η σύνδεση του στρατοπέδου με την ΕΥΔΑΠ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Κι ακόμη ότι ο Δήμος θα προμηθευτεί τέσσερις μεγάλες δεξαμενές για να υπάρχει επάρκεια νερού.

Ο κ. Ρούσσης είπε ότι «αυτή είναι η σωστή κι έγκυρη ενημέρωση κι όχι αυτή που διοχετεύουν «τα παπαγαλάκια που παραπληροφορούν. Εμείς νοιαζόμαστε για την ασφάλεια της περιοχής είμαστε παρόντες για να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα που προκύπτει καλόπιστα προστατεύοντας τα συμφέροντα του Δήμου και των κατοίκων του. Είμαστε εδώ και θα επανεξετάσουμε ότι νέο προκύψει αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι κι αυτοί είναι άνθρωποι τους οποίους πρέπει να περιθάλψουμε και θα το κάνουμε».

Το Δ.Σ. αποδέχθηκε με μικρές τροποποιήσεις το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας-Επιτροπής Κατοίκων.

ΔΕΙΤΕ το Ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας-Επιτροπής Κατοίκων:

http://wp.me/p5CbRZ-3qt