Θύματα μιας ένοχης και φοβικής κοινωνίας που σκοτώνει

Γράφει η Σοφία Μπασκάκη, Δημοσιογράφος

Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή; Τι αξία έχει η ζωή μιας γυναίκας, ενός gay, ενός πρόσφυγα, ενός «Διαφορετικού» ατόμου; Διαφορετικού από ποιον και τι είναι η Διαφορετικότητα τελικά; Κάθε τι «ξένο» προς εμάς;  Μα κι εμείς Διαφορετικοί είμαστε.

Μάθαμε να κρίνουμε με πρότυπα και στερεότυπα που μας μπολιάσανε, γεμάτα μίσος και υποκρισία. Μάθαμε να ζούμε για το τι θα πει ο κόσμος. Ο ίδιος κόσμος που τα έκανε όλα λάθος. Ένας κόσμος ασήμαντος μέσα στην εμμονή της πανομοιότητάς του. Ένας κόσμος που δεν σε κοιτάζει στα μάτια.  Εκεί που υπάρχουν θύματα μιας ένοχης και φοβικής κοινωνίας που σκοτώνει.

Θύματα μιας εγκληματικής θηριωδίας που πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή τη Διαφορετικότητά τους. Ο όχλος φωνασκεί και λιθοβολεί για να κλάψει μετά πάνω από τις σάρκες που ξέσκισε.

Συνεχώς ακούμε και μαθαίνουμε για μια καινούρια γυναικοκτονία και αυτοκτονία λόγω bulling, για έναν βιασμό ή επίθεση. Αρκεί να είσαι γυναίκα και όχι άντρας, χοντρός και όχι αδύνατος, gay και όχι straight, αλλοδαπός και όχι Έλληνας, αρκεί να είσαι διαφορετική ποδοσφαιρική ομάδα, διαφορετική θρησκεία. Αρκεί να έχεις διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, διαφορετικά γούστα. Αρκεί απλά να είσαι Διαφορετικός.

Εμείς οι καλοί και οι άλλοι οι κακοί. Εμείς οι σωστοί και οι άλλοι οι λάθος. Εμείς οι κανονικοί και οι άλλοι οι διαφορετικοί…

Δεν υπάρχει εμείς και οι άλλοι. Όλοι «εμείς» είμαστε.

Κάθε άτομο είναι μοναδικό και ξεχωριστό για αυτό πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα κάποιων ανθρώπων. Να είμαστε όλοι ένα σύνολο και να συνυπάρχουμε ισότιμοι, αρμονικά, με αποδοχή ο ένας για τον άλλο.

Ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι η Διαφορετικότητα δεν είναι «μίασμα», αλλά μια πραγματικότητα. Σεβόμενοι το διαφορετικό, μόνο έτσι οδεύουμε προς μία πιο ανθρώπινη και ισορροπημένη κοινωνία, αλλιώς θα μας πάρει και θα μας σηκώσει και τότε δεν θα έχει καμιά σημασία αν είσαι από τους εμείς ή από τους άλλους.