Θ. Ρούσσης: “Ούτε ΣΜΑ ούτε Χ.Υ.Τ.Υ. στο Ντουμάνι”-Πολιτιστικός χώρος το λατομείο-Αποδεκτή η πρόταση Μιχ. Χασιώτη από το Δ.Σ.

Την αποκατάσταση, ανάπλαση και μετατροπή του πρώην λατομείου Ντουμάνι στο Πολυδένδρι  σε πολιτιστικό χώρο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού κατά τη συνεδρίαση του, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου,  απαντώντας στο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής για «Κατάθεση προτάσεων του Δήμου Ωρωπού επί της μελέτης περί υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής-Λατομεία, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση».

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, όπου δεν έλειψαν, για μια ακόμη φορά, οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις και εν τέλει η αποχώρηση συγκεκριμένου μέρους της Αντιπολίτευσης, ο Δήμος Ωρωπού ουσιαστικά αλλάζει την παλαιότερη απόφασή του να γίνει στο χώρο του πρώην λατομείου Ντουμάνι ΣΜΑ και ΧΥΤΥ, ζητώντας τώρα, μετά από πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μιχάλη Χασιώτη, να γίνουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις στην περιοχή και να μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο με την κατασκευή θεάτρου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή, όπως έχει αποφασίσει, δεν πρόκειται στο χώρο του πρώην λατομείου να γίνει ούτε ΣΜΑ, ούτε ΧΥΤΥ αδρανών υλικών. Κι αυτό για τους εξής λόγους:

Πρώτον ο χώρος βρίσκεται εντός της οικιστικής ζώνης, όπου απαγορεύει μια τέτοια δραστηριότητα.

Δεύτερον, η εν λόγω περιοχή έχει χαρακτηριστεί ω ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Τρίτον, εκεί βρίσκεται η λεκάνη με τον υδροφόρο ορίζοντα όπου υπάρχουν οι δεξαμενές της Μαυροσουβάλας από τις οποίες υδρεύεται η περιοχή με 150 χιλ. κυβικά νερού ημερησίως. Άρα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του νερού εάν συμβεί απώλεια στη στεγανοποίησης του ΧΥΤΥ, όπως παραδέχεται και μελέτη της ΕΥΔΑΠ.

Τέταρτον, η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα.

Και Πέμπτον, στη Βορειοδυτική Αττική πρόκειται να λειτουργήσει το κύτταρο του Γραμματικού, ενώ έχει γίνει επέκταση και στη Φυλή άρα δεν χρειάζεται δεύτερη χωροθέτηση και για  άλλη χωματερή στην περιοχή.

Ο κ. Ρούσσης τόνισε, επίσης, ότι κάνει αποδεκτή την πρόταση του κ. Μιχ. Χασιώτη, την οποία συμπεριέλαβε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο χώρος να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού-θέατρο και να αποδοθεί στο λαό της περιοχής, ενώ δεσμεύτηκε, επίσης, να κατατεθεί στην Περιφέρεια και γεωλογική μελέτη η οποία θα καταδεικνύει το γεγονός ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για ΧΥΤΥ.

Δημήτρης Βελτανιώτης: Άλλο δράκο δεν έχει το παραμύθι

Ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Δημήτρης Βελτανιώτης τόνισε ότι «Η μικροπολιτική της Αντιπολίτευσης φάνηκε και σήμερα όταν η εισήγηση του Δημάρχου ήταν κατά της δημιουργίας ΧΥΤΥ στο Ντουμάνι. Άλλο δράκο δεν έχει το παραμύθι, ότι ο Ρούσσης και η Δούρου θέλουν να καταστρέψουν τον Ωρωπό. Λασπολογία στη λασπολογία».

Κωνσταντίνος Δέδες: Τόσο χρυσή είναι η καρέκλα που κάνετε έτσι να την αποκτήσετε;

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Δέδες  τόνισε ότι: « Για μια ακόμη φορά γίναμε θεατές αυτής της ανύπαρκτης Αντιπολίτευσης, να εφευρίσκει παραμύθια. Θα έπρεπε να είχαμε κοινή γραμμή. Το έβαλε στα πόδια όπως κάνει και σε όλα τα σημαντικά προβλήματα του Δήμου.

Είναι άθλιο, αδιανόητο κάποιοι να λένε ότι ΄θέλουμε να φέρουμε τα σκουπίδια στον Ωρωπό. Τόσο χρυσή είναι η καρέκλα που κάνετε έτσι να την αποκτήσετε; Μόνο που κατακτιέται με θυσίες. Με λάσπη δεν κατακτιέται. Δεν έχει έρθει κανείς εδώ με μια πρόταση. Χωματερή στον Ωρωπό δεν πρόκειται να έρθει σας το κόβουμε».

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Γιάννης Οικονομάκος: Διαβούλευση μέσα σε λίγες ώρες δεν γίνεται

Έντονα αντέδρασε ο  πρώην  Δήμαρχος κ. Γ. Οικονομάκος στο γεγονός ότι η Περιφέρεια ζητάει την πρόταση του Δήμου μέσα σε λίγες ώρες για ένα θέμα που θα καθορίσει το μέλλον των κατοίκων της περιοχής για τα επόμενα 50 η 100 χρόνια. «Διαβούλευση μέσα σε λίγες ώρες δεν γίνεται» είπε. Και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Αττικής έχει ασχοληθεί πολύ με το περιβάλλον. Αναζητά τρόπους για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Έχει κάνει τριήμερο συνέδριο για τα 65 σχέδια δράσεις των δήμων γιατί έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό θέμα  στην Αττική.

Τώρα μας φέρνει ένα κείμενο για να αποφασίσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να είμαστε με αυτή την κα Δούρου. Να την χαϊδεύουμε. Αυτά που είπες, σήμερα, Δήμαρχε, θα έπρεπε να τα πεις τότε που έστειλες το Σχέδιο Δράσης με την υπογραφή σου. Κι έρχεσαι τώρα να σε πιστέψουμε. Όποιον μπόρεσες να κοροϊδέψεις κορόιδεψες. Δεν μπορεί να γίνει εναλλακτική λύση της Φυλής, το Ντουμάνι. Είναι φτωχή η εισήγησή σου. Δεν μας έχεις ενημερώσει τι ενέργειες έκανες για να μην γίνει στο Ντουμάνι το ΧΥΤΥ, όπως αποφάσισε τον Απρίλιο το Δ.Σ. η πρόταση μου είναι πόλεμος απέναντι στην εγκατάσταση, έστω και μια σακούλας σκουπιδιών στον τόπο μας. Κι αυτό γιατί το κείμενο της Δούρου αφήνει ανοιχτό  το ζήτημα να έρχονται σκουπίδια από άλλους δήμους στη περιοχή μας».

Γιώργος Γιασημάκης: Προχωράτε χέρι-χέρι με τη Δούρου. Άσε τα παραμύθια.

Ο επικεφαλής της «Δυναμικής Πολιτείας» κ. Γ. Γιασημάκης τόνισε ότι: «Σήμερα ο Δήμαρχος και ο ΕΣΔΝΑ επιχειρούν να μας αιφνιδιάσουν, για ένα θέμα για το οποίο τον Απρίλιο του 2015 ο Δήμαρχος είχε δηλώσει με την υπογραφή του ο χώρος του παλιού λατομείου στο Ντουμάνι να γίνει χωματερή και μάλιστα χωρίς καμία διαβούλευση. Θετικά ακούω όσα είπε. Δεν μπορούσε να πει κάτι άλλο.

Να θυμίσω ότι το Μάρτιο του 2017 το ΔΣ είχε αποφασίσει να πάρουμε πίσω την απόφαση για ΧΥΤΥ και να αλλάξει το ΦΕΚ που τη χωροθετεί. Όσο υπάρχει το ΦΕΚ όλα είναι ανοιχτά. Δεν μα είπατε τι κάνατε μετά την απόφαση του Δ.Σ. Έτσι ο ΕΣΔΝΑ ΤΟΝ Αύγουστο εξέδωσε δύο αποφάσεις για την οριστική χωροθέτηση της χωματερής. Για αυτό κάναμε την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη. Στο ΣτΕ κάνατε προσφυγή όπως έκανε ο Δήμαρχος Κορωπίου; Γιατί σε πρόσφατη απόφασή του ο ΕΣΔΝΑ προτείνει διαδημοτική συνεργασία καθώς δέχεται με βάση το σχεδιασμό ότι εδώ υπάρχει χώρος για χωματερή. Υπάρχουν και οι σχετικές ποσότητες απορριμμάτων. Ο Δήμαρχος  δεν διάβασε τις μελέτες του ΕΣΔΝΑ».

Και πρόσθεσε: «Το σύστημα υδροδότησης της ΕΥΔΑΠ είναι ενιαίο από πηγές εκτός Αττικής πλην Μαραθώνα και Μαυροσουβάλας. Γίνεται αυθαίρετος διαχωρισμός πρωτευόντων και δευτερευόντων πηγών υδροδότησης. Μια χωματερή πρέπει να είναι 500 μέτρα μακριά από τις πηγές. Εδώ δεν συμβαίνει αυτό».

Και κατέληξε λέγοντας: «Προχωράτε χέρι-χέρι με τη Δούρου. Άσε τα παραμύθια».

Ο Νώντας Δημητρίου: Ζητάμε να μην γίνει χωματερή στο Ντουμάνι

Ο κ. Δημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργός Δήμος-Ενεργοί πολίτες», τόνισε ότι: «Το θέμα της χωματερής στο Ντουμάνι είναι υπαρκτό. Οι εξελίξεις διαψεύδουν αυτούς που πάνε να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους. Η περιφέρεια έψαχνε για τον «εύκολο», τον «χρήσιμο» Δήμαρχο και τον βρήκε στον Ωρωπό το 2015. Σήμερα επιχειρούμε να ανατρέψουμε το ΦΕΚ που μόνο με νόμο ανατρέπεται. Ερχόμαστε να ανατρέψουμε τις ενέργειες του Δημάρχου, αντί να έρθουμε να καταδικάσουμε αυτούς που συνέθεσαν την εισήγηση για το Ντουμάνι. Τώρα βλέπουμε πόσο δολοπλόκοι είναι στην Περιφέρεια ερήμην του Δ.Σ.  Μιλάμε για πρόταση υλοποίησης. Έχετε βάλει γερές βάσεις για δημιουργία χωματερής στο μέλλον, σε βάθος χρόνου και μετά τη δημαρχία σας. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Ζητάμε να μην γίνει χωματερή στο Ντουμάνι».

Παναγιώτης Χασιώτης: Φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο

Ο κ. Παν. Χασιώτης, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών»,  άσκησε δριμεία κριτική στο κατεπείγον της συζήτησης με υπαιτιότητα της Περιφέρειας λέγοντας ότι «Ερχόμαστε να αποφασίσουμε για μια πρόταση που θα έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες. Απορώ πως η Περιφέρεια θέτει τέτοια ερωτήματα. Η Αποκεντρωμένη κινήθηκε εσφαλμένα με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ από τον ΕΣΔΝΑ χωρίς  απόφαση του Δ.Σ. Το Ντουμάνι κρίθηκε κατάλληλος χώρος με απόφαση του ΕΣΔΝΑ όταν προέδρευε η Δούρου.  Ενώ η ΕΥΔΑΠ έχει κρίνει ακατάλληλο το χώρο. Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει το 2015. Σήμερα έχουμε μια πολύ ορθή εισήγηση. Αλλά αυτό έπρεπε να είχε γίνει τότε. Φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο. Το Δ.Σ πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς».

Μιχάλης Χασιώτης: Πρώτο και κύριο είναι η προστασία της υγείας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μιχ. Χασιώτης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση λέγοντας ότι: «Πρώτο και κύριο είναι η προστασία της υγείας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ότι συζητείται,  σήμερα, για την περιοχή μας θα καθορίσει την ζωή μας για τα επόμενα χρόνια.

Χθες στη Βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση Αυτό το νομοσχέδιο είναι το κλειδί για τη χρηματοδότηση των περιφερειακών σχεδίων δράσης   οι πολίτες θα πληρώσουν το τίμημα της ανακύκλωσης».

Ο  κ. Χασιώτης κατέληξε καταθέτοντας την πρότασή του για την ανάπλαση του παλαιού λατομείου στο Ντουμάνι  και τη μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού-θεάτρου. Και ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι αναγκαίες πράξεις χρήσεις απαλλοτριώσεις κλπ. Μια πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή.

Χρήστος Τσεκρεζής: Να γίνει στο περιοχή Ντουμάνι και το ΣΜΑ και το ΧΥΤΥ

Ο  Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρ. Τσεκρεζής ζήτησε να γίνει στο περιοχή Ντουμάνι και το ΣΜΑ και το ΧΥΤΥ. «Ξεχάσαμε» είπε «τις χωματερές στο Σαραντάρι, τον Κάλαμο, το Καπανδρίτι και τον Αυλώνα»,  προκαλώντας με τα λεγόμενα του τη μήνι της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα του κ. Νώντα Δημητρίου.

Ανδρέας Γαζβινιάν:  Έχει ονοματεπώνυμο αυτή η ενέργεια. Θωμάς Ρούσσης.

Τέλος, ο  Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αν. Γαζβινιάν τόνισε ότι «Είναι λυπηρό που συζητάμε για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, χωματερής στον Ωρωπό. Έχει ονοματεπώνυμο αυτή η ενέργεια. Θωμάς Ρούσσης. Το 2015 εν κρυπτώ σχεδίασε με τη Δούρου το ΧΥΤΥ στο Ντουμάνι. Αυτό είναι παράβαση καθήκοντος γιατί δεν έγινε καμία διαβούλευση καμία συζήτηση πουθενά. Είναι παράνομη μεθόδευση. Εγώ τότε διαχώρισα τη θέση μου, μετά την αποκάλυψη που έκανα.  Εσείς κ Δήμαρχε και η Περιφέρεια προκαλέσατε τη συζήτηση σήμερα. Μήπως για να επικυρώσει η Αποκεντρωμένη τις παρανομίες σας;».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Γαζβινιάν, ο οποίος είχε αποχωρήσει, είπε ότι ανεξαρτητοποιήθηκε γιατί, όπως ξέρει όλος ο κόσμος, δεν παρέμεινε Αντιδήμαρχος και γιατί δεν έγινε Πρόεδρος στην ΚΕΔΩ κι όχι για τη χωματερή. Παράλληλα ο Δήμαρχος  δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα αλλάξει το ΦΕΚ και θα κλείσει το θέμα οριστικά με το ΧΥΤΥ στο Ντουμάνι.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι παρατάξεις των κ.κ. Γ. Γιασημάκη, Νώντα Δημητρίου, Παναγιώτη Χασιώτη, καθώς και οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αν. Γαζβινιάν και Ν. Τζεβελέκος αποχωρούν από το δημοτικό συμβούλιο, μετά από εντάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις, ακολουθώντας μια τακτική εντυπωσιασμού ή διαμαρτυρίας ίσως (;), που το αποτέλεσμα της θα φανεί στις εκλογικές κάλπες.

Τσακωμοί, εντάσεις και αποχωρήσεις