Ιερέας με αδικαιολόγητες καταθέσεις σε Τράπεζα της Ζυρίχης

1.2.2016

Ιερέας εκ δυτικής όχθης ορμώμενος, είναι από τους πρώτους που λαμβάνει κλήση από τον οικονομικό εισαγγελέα ως ύποπτος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διότι μέσω της λίστας Μπόργιανς βρέθηκε να διαθέτει 450.000 ευρώ στη UBS Ζυρίχης Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Το Εθνος», ο ιερέας δεν είχε δηλώσει τα χρήματα αυτά φέρεται να μην μπορεί και να τα δικαιολογήσει.

O παππούλης είχε, προφανώς, «λεφτά» αισθήματα με τον Μαμωνά, αλλά κι αυτός ανήκει στη μαρίδα. Τα λαβράκια σε ποια λίστα η λίστες βρίσκονται και όλοι σιωπούν; Αυτό είναι το ερώτημα της κοινωνίας.

Ο ιερέας σαφώς και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις αλλά η χώρα δεν έφτασε στη χρεοκοπία από τη φοροδιαφυγή μικρών καταθέσεων στο εξωτερικό. Έφτασε από το εκατομμύρια κάποιων πλουσίων που τα έκαναν νύχτα «φτερά»¨από τις ελληνικές τράπεζες για άλλες πολιτείες.

Το μαχαίρι θα πρέπει να φτάσει στο κόκαλο διαφορετικά όλες αυτές οι πράγματι αξιόποινες πράξεις εάν δεν δικαιολογούνται είναι για το θεαθήναι και πιθανόν για συγκάλυψη των μεγάλων ψαριών. Οι ελληνικές τράπεζες ξέρουν ποιοι και πόσα φυγάδευσαν στο εξωτερικό όπως κι όλοι ξέρουμε ποιοι τους παρότρυναν σε αυτές τις πράξεις. Το πιο καθαρό θα ήταν να παραδεχτούμε ότι όλα αυτά γίνονται για εκφοβισμό και μήπως κάποιοι οικειοθελώς επιστρέψουν η δηλώσουν τα « μαύρα» εισοδήματά τους και μπουν κάποια ευρώ στα άδεια κρατικά ταμεία.

Κι άλλοι από τον εισαγγελέα

Εκτός από τον ιερέα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, από τον εισαγγελέα κλήθηκαν και δυο άτομα του καλλιτεχνικού στερεώματος έκαστος εκ των οποίων βρέθηκε να έχει 1,5 εκατ. ευρώ στην Ελβετία, ένας μεγαλοδικηγόρος με 1 εκατ. ευρώ που όμως φαίνεται ότι μπορεί να το δικαιολογήσει και μια… διαχρονική τηλεπερσόνα με 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις που δεν αφήνουν τους ελέγχους να προχωρήσουν

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως αναφέρει επίσης «Το Εθνος», εδώ και  τέσσερις μήνες οι ελεγκτικές Αρχές βρίσκονται στο «ψυγείο», καθώς βάσει του νόμου 4336/15 από 1ης Οκτωβρίου του 2015 καταργήθηκε το ΣΔΟΕ και όλοι οι φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι θα γίνονται πλέον από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων! Ωστόσο, δεν έδωσαν ακόμη στο προσωπικό της ΓΓΔΕ προανακριτικές αρμοδιότητες (διεξαγωγή ερευνών, κλήσεις σε απολογία υπόπτων, λήψη καταθέσεων, κατασχέσεις ) όπως είχε το προσωπικό του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα επί τέσσερις ολόκληρους μήνες οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών να παραμένουν με τα χέρια «δεμένα» περιμένοντας το νομοθετικό εργαλείο.

Την ίδια ώρα καθυστερεί αδικαιολόγητα η  πρωθυπουργική εξαγγελία για θέσπιση της «εθελοντικής αποκάλυψης», δίνοντας κίνητρα στους καταθέτες εξωτερικού να δηλώσουν και να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους.