Ιερώνυμος: «Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους πιστούς ανθρώπους»

6.12.2015

Την πίστη στον Θεό ως αντίδοτο στις δύσκολες ώρες που βιώνει η Ελλάδα, προέταξε σήμερα σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τη χειροτονία του διακόνου Νεκταρίου σε πρεσβύτερο.

«Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους πιστούς ανθρώπους», τόνισε στο κήρυγμά του προς το εκκλησίασμα και υπογράμμισε πως «η πατρίδα μας περνάει δύσκολες ώρες, αλλά δεν μας πιάνει πανικός, διότι ξέρουμε ότι ο Θεός είναι αυτός ο οποίος δίνει τη λύση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, διότι «Ο Θεός είναι αυτός ο οποίος λέει τον τελευταίο λόγο, φτάνει όμως να συνεργάζεται με τους ανθρώπους. Όσο αρνούμαστε να συνεργαστούμε με τον Θεό τόσο θα δοκιμαζόμαστε. Υπάρχει δυνατότητα, ελπίδα, αισιοδοξία», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, κατά τη χειροτονία του π. Νεκταρίου ανέφερε πως «σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες δύο μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας και της Ιερωσύνης, τα οποία είναι συνδεδεμένα. Χωρίς την Ιερωσύνη δεν μπορούμε να έχουμε την Θεία Ευχαριστία. Αλλά και Ιερωσύνη δεν γίνεται μακριά από τη Θεία Ευχαριστία». Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε στον π. Νεκτάριο ότι δεν έτυχε σήμερα σε αυτόν τον χώρο, για να πάρει κάποιον διορισμό από κάποιον άρχοντα ή διοικητή, για να αναλάβει υπηρεσία ή να υπηρετήσει σε κάποια διεύθυνση, σε κάποιο χώρο που καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων διοικητικά. «Το μυστήριο της Ιερωσύνης το παίρνεις σε αυτόν τον αγιασμένο χώρο μπροστά στην Αγία Τράπεζα, που είναι το Α και το Ω της ζωής. Από δω ξεκινούν όλα και εδώ τελειώνουν», του είπε.

Επιπλέον, τον συμβούλευσε να μη λυγίζει στις δυσκολίες και να παίρνει κουράγιο από την Αγία Τράπεζα. «Οι άνθρωποι που σήμερα θα σε συγχαρούν και θα σε ασπαστούν με συγκίνηση δεν αποκλείεται αύριο να σε λιθοβολήσουν και να σε συκοφαντήσουν», του επισήμανε, «εσύ, όμως, όπως και κάθε κληρικός, να μη λυγίζεις, γιατί για μας το πρώτο και το τελευταίο στη ζωή μας είναι η Αγία Τράπεζα. Από σήμερα εκεί θα γονατίζεις. Εκεί θα προσεύχεσαι. Από εκεί θα παίρνεις κουράγιο».

Τον κάλεσε, επίσης, να έχει πρότυπο τον Άγιο Νικόλαο: «Χειροτονείσαι τη μέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος να αποτελεί πρότυπο για σένα. Να τον ακολουθήσεις σε δύο δρόμους, στον δρόμο της αγάπης του Θεού και της αγάπης και εξυπηρέτησης του ανθρώπου. Αυτός είναι ο στόχος όλων των ανθρώπων, αλλά ιδιαιτέρως των κληρικών. Να αγαπούν τον Θεό και τον άνθρωπο. Οποιονδήποτε άνθρωπο, είτε λευκό είτε μαύρο, να τον διακονούν με όλη τους τη δύναμη». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε πως «σκοπός της Εκκλησίας είναι να διακονεί τους ανθρώπους. Να τους προστατεύει. Να τους χαρίζει ζεστασιά και παρηγοριά. Αυτός είναι και ο δικός σου στόχος. Όπου κι αν υπηρετήσεις, είτε εδώ είτε στην Ουγκάντα, όπου σε καλέσει ο Θεός».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσφορά των πιστών για τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας: «Εσείς το στηρίζετε. Ο ένας στέκεται πλάι στον άλλο και προχωρούμε όλοι μαζί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «σήμερα, στην Αρχιεπισκοπή μόνο, θα φάνε 53.000 άνθρωποι. Κι αυτό δεν είναι δικό μας έργο. Εμείς απλώς το καθοδηγούμε, το προσέχουμε».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ