Ιερώνυμος: H Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της για το προσφυγικό

25.11.2015

Μήνυμα με αποδέκτες εκείνους που, αφού δημιούργησαν με τις πολιτικές τους το προσφυγικό πρόβλημα, τώρα επιχειρούν να το αποποιηθούν, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Ευαγγελική Ακαδημία του Βερολίνου.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε ότι «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που έχει στο προσφυγικό ζήτημα και να συμβάλλει στην εξάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν». Κι επεσήμανε ότι διαφορετικά θα γίνει μόνιμο πρόβλημα και θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.

Ο κ. Ιερώνυμος  αναφέρθηκε, στη διπλή κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον προσφυγικό, τον οποίο χαρακτήρισε περίπλοκο και πρόσθεσε πως «δεν τελειώνει με την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών, της ενσωμάτωσης και ένταξής τους στις κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δυτικός κόσμος έχει ευθύνες στην εμφάνιση του προσφυγικού ζητήματος».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος κ Ιερώνυμος επισήμανε ότι το προσφυγικό απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όταν μάλιστα κάποια ευρωπαϊκά κράτη υψώνουν τείχη στα σύνορά τους, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα, διότι εάν δεν δημιουργηθούν συνθήκες παραμονής των προσφύγων στις πατρίδες τους, τότε ένας μεγάλος αριθμός θα εγκλωβιστεί στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα τα Βαλκάνια να μετατραπούν σε πυριτιδαποθήκη», σημείωσε.

«Αυτοί που προκάλεσαν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουν», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα είναι περίπλοκο και πολύπτυχο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία των κρατών, των Εκκλησιών και όλων των φορέων. Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία προκειμένου να καταφέρουμε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες που γεννήθηκαν». Σε αναφορά που έκανε στην ιδέα της Ευρώπης, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει μια Ευρώπη αλληλεγγύης και αξιών και όχι ένας συνασπισμός πλούσιων κρατών».