Ικανοποιημένος ο Σταθάκης από τη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

18.11.2015

Ικανοποιημένος από την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές εμφανίστηκε στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκης, μιλώντας χθες στον ΕΡΤ1, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα υπόσχονταν προεκλογικά.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι με βάση τη συμφωνία «Το 60% των δανειοληπτών μπορεί να ζητήσει προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα 3 χρόνια για τους δανειολήπτες από τούδε και στο εξής. Οι παλιοί δανειολήπτες πάνε με το νόμο Κατσέλη. Αναφερόμαστε σε νοικοκυριά που αγόρασαν ακίνητο έως 120.000 ευρώ και για εισοδήματα έως 20.000. Η δεύτερη κατηγορία αναφέρεται σε κατοικίας με αξία μεγαλύτερη των 180.000 ευρώ και εισοδήματα έως 36.000 ευρώ. Θα υπάρξουν ανεξάρτητοι αξιολογητές των ακινήτων, που θα αποτιμούν την τωρινή τους αξία και θα καθορίζουν το απαραίτητο ποσό που θα πληρώνεται κάθε μήνα».

Ο Υπουργός πρόσθεσε «Εκτός συστήματος πλέον τίθενται όσοι μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και δεν το έκαναν. Έχουμε εισάγει ήδη ένα δημόσιο φορέα που θα αποτυπώνει με βάση όλα τα περιουσιακά στοιχεία τη δυνατότητα αποπληρωμής ενός νοικοκυριού. Τα κόκκινα δάνεια θα έρθουν λίγο πριν την πρώτη αξιολόγηση, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε συζητήσει για την εφαρμογή με μικρές αλλαγές του νόμου του Δένδια, που δεν εφαρμόστηκε. Δεν προβλέπεται θεσμοθέτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια».

Υποστήριξε ότι για την πρώτη κατοικία «δεν υπάρχουν ψιλά γράμματά και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη το βράδυ. Για το κρασί δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι, μόνο η επιβάρυνση των τυχερών παιχνιδιών έχει αποφασιστεί».

Ενώ αποκάλυψε ότι «Αυτήν την εβδομάδα, στα πλαίσια του 2ου κύκλου διαπραγματεύσεων θα συζητήσουμε για το ασφαλιστικό, το χρονοδιάγραμμά του».