«Ινκόγκνιτο» ο Καμμένος στο Άγιο Όρος για να δει τον Εφραίμ

23.12.2015

Σαν πειρατής μπαίνει και βγαίνει στο Άγιο Όρος  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Ιεράς Κοινότητας,  όπως φαίνεται από την  πρόσφατη επίσκεψη του με ελικόπτερο, χωρίς να λάβει άδεια.

«Νομίζουν πως μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν επειδή είναι υπουργοί;» διερωτώνται μοναχοί, σύμφωνα με τον «Βηματοδότη». Όπως αποκαλύφθηκε, ο Π. Καμμένος και η συνοδεία του πήγαν να δουν τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μονή Βατοπεδίου. Καμμένος και Εφραίμ συνομίλησαν για περίπου μία ώρα και εν συνεχεία ο υπουργός και η συνοδεία του έφυγαν έτσι όπως ήρθαν, χωρίς δηλαδή να συναντήσουν οποιονδήποτε άλλον.

Ο κ. Καμμένος, λένε οι αγιορείτες, δεν ζήτησε άδεια για προσγείωση, ούτε εξασφάλισε διαμονητήριο και, το κυριότερο, δεν ζήτησε άδεια για απογείωση ελικοπτέρου. «Στις απογειώσεις από το Αγιον Ορος γίνεται πάντοτε (είναι νόμος) και τελωνειακός έλεγχος. Οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τον έλεγχο αυτό», γράφει ο «Βηματοδότης».

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Τι γύρευε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και εταίρος της κυβέρνησης με τον Εφραίμ; Τι είδους συνομιλία είχαν και γιατί κρατήθηκε μυστική; Τι δουλειά είχαν οι στρατιωτικοί στη Μονή Βατοπεδίου; Γιατί δεν επισκέφθηκαν την Ιερά Επιστασία, πράγμα που κάνουν οι πάντες, ακόμη και οι αρχηγοί κρατών, όταν επισκέπτονται το Άγιον Όρος;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν έλαβε η Ιερά Κοινότητα και έτσι αναγκάστηκε να στείλει (στις 30 Νοεμβρίου) επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Με τη γνωστή «διπλωματικότητα» που υπάρχει στη γλώσσα των αγιορειτών, «υπενθυμίζεται» στον κ. Καμμένο η «τάξις» του Αγίου Όρους, το «αυτοδιοίκητο αυτού του τμήματος της ελληνικής γης» και ακόμη ότι «επιβίωσε ανά τους αιώνας διαμέσου μυρίων κινδύνων».

«Ελπίζουμε ότι η παρέκκλισης κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας από τα θεσπισμένα, όπως η προσφορά διαμονητήριου τιμής ένεκεν από της Ιεράς Επιστασίας, η μη γνωστοποίηση της πτήσης και προσγείωσης του ελικοπτέρου εις την Ιερά Κοινότητα, της μόνης που είναι αρμόδια για την άδεια στις από αέρος προσεγγίσεις κ.λπ. οφείλεται σε άλλους λόγους και όχι σε παράβλεψη των διά ειδικής συνταγματικής διατάξεως και διεθνών συνθηκών κατοχυρωμένου καθεστώτος του Αγίου ‘Ορους και της αυτοδιοίκητης ανωτάτης αρχής του» αναφέρεται δηκτικά στην επιστολή.

Οι αγιορείτες θυμήθηκαν ότι και άλλη μία φορά ο κ. Καμμένος μετέβη στο Άγιον Όρος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Θυμήθηκαν συγκεκριμένα όταν «εισέβαλε» το 2012 με ιδιωτικό σκάφος για να επισκεφθεί την υπό κατάληψη εδώ και δεκαετίες από «ζηλωτές» Μονή του Εσφιγμένου, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως άδεια προσέγγισης, ούτε όμως και έγγραφη άδεια επίσκεψης στο Άγιον Όρος.

Για μια «νέα προκλητική και ασεβή ενέργεια του κυρίου υπουργού, ο οποίος δεν ακολούθησε τους κανόνες που προβλέπονται και αποτελούν μέρος και της ελληνικής νομοθεσίας» έκαναν λόγο στο «Εθνος της Κυριακής» εκπρόσωποι Μονών στις Καρυές. «Δεν είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο, αλλά δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει με ελικόπτερο, παραβιάζοντας το τυπικό, όπως είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια που μπήκε και πάλι κρυφά με ιδιωτικό σκάφος», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» μέλος της Ιεράς Κοινότητας.