Ισπανικές εκλογές: Πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος ο Ραχόι

21.12.2015

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου στην Ισπανία και όλα δείχνουν ότι η χώρα σπάει τον δικομματισμό που επί 35 από τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Παράλληλα, όλα οδηγούν στην εποχή της ρευστότητας και των κυβερνήσεων συνεργασίας, αφού με βάση το 90% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων κανένα κόμμα, ούτε και το πρώτο -το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ)- κατορθώνει να συγκεντρώσει την απαραίτητη αυτοδυναμία.

Με ενσωματωμένο το 90% των αποτελεσμάτων, τα ισπανικά κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

  • Λαϊκό Κόμμα (Μαριάνο Ραχόι): 28,5% -122 έδρες
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα: 22% -91 έδρες
  • Podemos: 20,5% -69 έδρες
  • Ciudadanos: 14% -40 έδρες

Βάσει αποτελέσματος τα προεκλογικά σενάρια, που προεκλογικά διατυπώνονταν για εύκολες και προφανείς συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ +Θιουδαδάνος, ή PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου, καθίστανται αδύνατα.

Οι νέοι συσχετισμοί, εάν δεν αλλάξουν δραστικά έως το τέλος της καταμέτρησης, περιπλέκουν την κατάσταση, απαιτώντας είτε τη συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση, είτε μία «Μεγάλη Συμμαχία» PP και PSOE, που κύκλοι από τα δύο κόμματα, με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πριν τα αποτελέσματα και μετά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση το αποκλείουν, ενώ διατηρούν παράλληλα μια στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και φυσικά συνεδριάσουν τα σχετικά όργανα των κομμάτων.

Αρκετά σημαντική είναι απόδοση του συνεργαζόμενου με το Podemos σχηματισμού Comu’ Podem στην Καταλονία, που το ζήτημα της ανεξαρτησίας της, ή μη, κι η σχέση της με το Ισπανικό κράτος απετέλεσε ένα από τα κύρια διακυβεύματα των εκλογών. Η παράταξη, της οποίας ηγείται η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, γνωστή σε όλη την Ισπανία για την δράση της κατά των εξώσεων, κατάφερε να επιβληθεί ως δύναμη, αφαιρώντας μεγάλα ποσοστά από το συντηρητικό κι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Covergencia I Unio’ του Αρτούρ Μας, αποδεικνύοντας ότι η πρόταση των Podemos για δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας εάν γίνει κυβέρνηση, απηχεί στη συνείδηση των τοπικών ψηφοφόρων.

Οι μόνες περιοχές που επικράτησαν οι οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους, είναι η Καταλωνία μαζί με την Βαλένθια. Στον εκλογικό χάρτη της υπόλοιπης χώρας επικρατεί το ΡΡ, εξόν από τον Νότο όπου το PSOE διατηρεί, ιδίως στην Ανδαλουσία, το πολιτικό φέουδό του.