Ιστορική η παρέμβαση Πρ. Παυλόπουλου στις ανιστόρητες απαιτήσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν

Του Ανδρέα Κάτσενου

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα πέρασε στην ιστορία. Μετά από 65 χρόνια ένας Τούρκος Πρόεδρος επισκέφτηκε τη χώρα μας αφήνοντας μια πικρή εικόνα.

Ο κ. Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα για να εμφανιστεί ως ο κορυφαίος ηγέτης  του Ισλαμικού κόσμου. Με σαφή στόχο να στείλει το μήνυμα του για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στη χώρα μας σε μια προσπάθεια εσωτερικής κατανάλωσης για να αποδείξει ότι είναι ο νέος Σουλτάνος.

Έθεσε θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς είπε πέρασαν 95 χρόνια από την υπογραφή της, θέμα Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, το ζήτημα του Μουφτή και εάν η Ελλάδα θα κτίσει τζαμιά.

Ξέχασε να αναφέρει εάν υπάρχει θέμα στα νησιά και να μας ξαναπεί για τις περίφημες «γκρίζες ζώνες» που ονειρεύεται η τουρκική διπλωματία. Επίσης δεν ανέφερε τίποτα για το εάν η Τουρκία επιθυμεί συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Προφανώς τα ξέχασε γιατί, όπως φάνηκε, ήρθε και λίγο αδιάβαστος αναγκαζόμενος να δέχεται σκονάκια για να απαντήσει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δυστυχώς για κακή του τύχη βρήκε μπροστά του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος με την νομική του επάρκεια τον έβαλε στη θέση του. Με περίσσιο θάρρος, τόλμη και καθαρότητα λόγου είπε ότι θα έλεγε ακόμα και ο πιο ταπεινός και αδαής Έλληνας πολίτης. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Πολλοί θα πουν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ίσως δεν θα έπρεπε να ανοίξει αυτό το δημόσιο διάλογο. Να ανοίξει δημόσια διάλογο, ουσιαστικά ασκώντας διπλωματία. Η απάντηση είναι σαφής Ορθότατα. Όταν κάποιος προκαλεί πρέπει να δέχεται την απάντηση άμεσα, με σαφήνεια, καθαρά, χωρίς υποσημειώσεις και αστεράκια.

Είναι ο μόνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο  κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος αναγκάστηκε να απαντήσει στην τουρκική πρόκληση. Θα μείνει στην ιστορία. Και σίγουρα η σύγχρονη διπλωματία θα αναγκαστεί να ξαναθυμηθεί τις θέσεις της χώρας μας για τη Συνθήκη της Λωζάνης 94 χρόνια μετά την υπογραφή της.

Εκείνο που δεν έχω καταλάβει και, προφανώς, δεν κατάλαβε κανείς σώφρων πολίτης είναι γιατί ήρθε στη χώρα μας ο κ. Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια τόσο ριψοκίνδυνη επίσκεψη. Κι αυτό όταν καμία δυτική χώρα σε διμερές επίπεδο δεν έχει δεχτεί τον κ. Ερντογάν.

Εκείνο που θα μείνει είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοίμασε ελλιπέστατα την επίσκεψη. Η διπλωματία δεν λειτούργησε. Ο κ. Ερντογάν έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση και εκτίμησε λάθος τις προθέσεις του τούρκου Προέδρου κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Εκ των υστέρων ο κ. Τσίπρας έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της ελαφράς πολιτικής που ασκεί με όλους.

Τελικά γιατί  έγινε η επίσκεψη; Τι συμφώνησαν και σε τι; Μήπως υπογράφηκαν οικονομικού επιπέδου συμφωνίες και ποιες;

Σε κάθε περίπτωση ο απόηχος αυτής της επίσκεψης ήταν βλαπτική, άστοχη και δημιουργεί νέα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξουν.