Γράφει ο Ανδρέας Κάτσενος, Δημοσιογράφος
Ιστορική νίκη πέτυχε η Νέα Δημοκρατία, στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή μετά της ανέλπιστη πτώση του και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να επιστρέφει, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση αύξησαν τις δυνάμεις τους.
Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε έναν απίστευτο εκλογικό θρίαμβο που ξεπέρασε κάθε δημοσκοπική προσδοκία. Το τελικό αποτέλεσμα 40,79% σε συνάρτηση με το 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα από το μεγαλύτερα που έχει καταγράψει η Νέα Δημοκρατία στη χώρα μας με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κυρίαρχη κεντροδεξιά πολιτική δύναμη, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Το ποσοστό που πέτυχε, αγγίζοντας για λίγο την αυτοδυναμία, δικαίωσε, πλήρως, την πολιτική του Προέδρου του Κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Την πολιτική διεύρυνση προς το κέντρο αλλά και τις αποφάσεις για εκσυγχρονισμό της χώρας. Οι πολίτες ψήφισαν σταθερότητα Συνέπεια λόγων και έργων. Προοπτική Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα μας να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε. Υπέστη μια συντριπτική ήττα αποσπώντας μόλις το 20,1 % του εκλογικού σώματος και χάνοντας 12μονάδες από το 2019. Βρίσκεται σε αποδρομή. Οι πολίτες δεν πείστηκαν από το πρόγραμμά του. Οι παλινωδίες και τα λάθη καθόλη την προεκλογική περίοδο διαδέχονταν το ένα το άλλο. Έδειξε να βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν. Μίλησε για προοδευτική διακυβέρνηση που κατέπεσε μέσα σε λίγες ώρες, κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής και κυβέρνηση ειδικού σκοπού, μπαχαλοποιώντας κάθε έννοια πολιτικής διακυβέρνησης που επιθυμούσε το εκλογικό σώμα.
Ασχολήθηκε με δευτερευούσης σημασίας ζητήματα και δεν απάντησε στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Έχασε την ταυτότητά του αναζητώντας ψήφους ακόμα και στη Χρυσή Αυγή. Φυσικά τα δύο αυτογκόλ από μεγάλα στελέχη του ήταν καταλυτικά. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε μόνος του να διασώσει το πλοίο, αλλά χωρίς αφήγημα, δεν πέτυχε τη σωτηρία του πληρώματος. Τελικά υπέστη μια ισοπεδωτική προσωπική ήττα.
Ο δρόμος είναι δύσκολος και επικίνδυνος μέχρι τη δεύτερη κάλπη, του Ιουνίου. Η απλή αναλογική αποδείχτηκε η ταφόπλακα του, καθώς δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την αναγκαιότητά της και την πολιτική σταθερότητα που επιθυμούσαν οι πολίτες. Βρίσκεται προ του φάσματος μιας ακόμη μεγαλύτερης ήττας, εάν δεν διαβάσει σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα και φυσικά δεν κατορθώσει να ανασυγκροτηθεί άμεσα. Να αλλάξει πλεύση και να πείσει με επιχειρήματα τους πολίτες. Δεν αναζητήσει ένα αφήγημα που θα τον επαναφέρει στην πολιτική κανονικότητα.
Μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν και το ΠΑΣΟΚ που από το 7,5% του 2019 με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη χτύπησε το 11,52%. Ένα ποσοστό που τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο στο ΠΑΣΟΚ μετά μάλιστα και την μη εκλογή των ιστορικών στελεχών Ανδρέα Λοβέρδου και Κώστα Σκανδαλίδη.
Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με μια πλειάδα νέων πολιτικών προσώπων που στελεχώνουν τη δημοκρατική παράταξη. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανός, όπως λένε και στη Χαριλάου Τρικούπη. Θέλει όμως δουλειά πολύ μέχρι να κεφαλαιοποιήσει το αποτέλεσμα και να γίνει ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, για να μην αποδειχτεί το αποτέλεσμα ευκαιριακό. Οι δεύτερες εκλογές είναι μια χρυσή ευκαιρία για την απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.
Την εκλογική δύναμή του διεύρυνε το ΚΚΕ φτάνοντας στο 7,2% αποδεικνύοντας ότι η πολιτική του Δημήτρη Κουτσούμπα έτυχε της ανταπόκρισης του εκλογικού σώματος. Δικαιώθηκαν έτσι οι συνεπείς αγώνες του ΚΚΕ για την εργατική τάξη.
Υψηλό ποσοστό φτάνοντας στο 4,5% έπιασε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όταν πολλές δημοσκοπήσεις τον έφερναν οριακά εντός Βουλής ή και εκτός.
Τη Βουλή αποχαιρέτησε, εκτός κι αν το εκλογικό σώμα εκφράσει διαφορετική γνώμη στη δεύτερη κάλπη και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Η επιστροφή σε τοπικά νομίσματα, τη δραχμή και «τις Δήμητρες», φαίνεται ότι φόβισαν τους πολίτες με αποτέλεσμα το κόμμα να εισπράξει μόλις το 2,59% των ψήφων.
Πολύ κοντά στο να μπουν στη Βουλή έφτασαν το κόμμα ΝΙΚΗ με 2,92% και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,87%.
Η Νέα Δημοκρατία οδεύει τις 25 Ιουνίου με την ενισχυμένη αναλογική σε αυτοδυναμία. Εν τούτοις θα πρόκειται για νέες εκλογές που ίσως κρύβουν νέες εκπλήξεις. Θέλει σύνεση προσοχή και σεβασμό στους πολίτες. Η όποια αλαζονεία ίσως αποδειχτεί μοιραία. Ο ένας μήνας, μέχρι τις εκλογές, φαντάζει ελάχιστος αλλά και εξαιρετικά μεγάλος για λάθη κα αυτογκόλ. Η διαδρομή του κάθε κόμματος θα είναι αυτή που θα δείξει και το τελικό αποτέλεσμα.