Ιστορική στιγμή: Δημοπραττείται η ανάπλαση των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού

Αλλάζουν όψη οι Παλιές Φυλακές Ωρωπού. Το έργο της ανάπλασης περνάει άμεσα στη φάση της δημοπράτησης, μετά την έγκριση που έδωσε, την Τετάρτη 3 Αυγούστου, η Οικονομική Επιτροπή. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού  6.700 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά από αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη αναμένεται το επόμενο διάστημα να προκηρυχθεί η δημοπράτηση του έργου  με διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό.

Πρόκειται για  ένα έργο το οποίο έρχεται να ανοίξει μια νέα σελίδα στον πολιτισμό και την προοπτική ανάπτυξης και διεθνούς προβολής του Ωρωπού. Να γίνει ο Ωρωπός κέντρο του δημοκρατικού ιδεώδους.

Είναι η προοπτική που φέρνει η αλλαγή συνολικά της όψης του ιστορικού χώρου των Παλιών Φυλακών.  Αλλαγή που θα του  προσδώσει κύρος και θα αναδείξει την ιστορικότητα του χώρου, μέσα από την ανακαίνιση των  κτηρίων και τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, ώστε να είναι επισκέψιμος και λειτουργικός. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η   δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στην βοριοδυτική πλευρά που θα εξυπηρετεί τις θερινές πολιτιστικές ανάγκες της περιοχής.

Ήταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής του Γ. Γιασημάκη η οποία, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια  έχει μπει στην τελική φάση της έναρξης των εργασιών και της εκτέλεσης του έργου. Ένα έργο συμβολικό που θα προσδώσει μια άλλη εικόνα δημοκρατικής κουλτούρας στον Ωρωπό. Σε ένα χώρο μαρτυρικό για να θυμίσει στις επόμενες γενιές τους αγώνες του για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Άλλωστε αυτή την μεγαλόπνοη ιδέα ενστερνίστηκε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος,   την   21η Ιουλίου 2020, σε μια.  ιστορική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων, για την παραχώρηση, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, των παλαιών Φυλακών Ωρωπού στο Δήμο, ο οποίος εξήγγειλε την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού» με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κ. Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα πριν από δύο ακριβώς χρόνια  αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιστορίας των Παλαιών Φυλακών αλλά και στο δικαίωμα του Ωρωπού να φιλοξενεί ένα τέτοιο σπουδαίο κέντρο έκφρασης της δημοκρατίας.

Το χώρο αργότερα επισκέφθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών  Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε και τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ με στόχο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.