Ιστορικό γεγονός οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

του Ανδρέα Κάτσενου

Οι εκλογές στην Κεντροαριστερά, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, αποτελούν μείζον πολιτικό γεγονός. Μια ολόκληρη παράταξη, που κάποτε κυριάρχησε στη κεντρική πολιτική ζωή της χώρας, σήμερα αναζητά το πολιτικό της στίγμα στη κοινωνία.

Πρόκειται για μια νέα αρχή σε μια παράταξη η οποία χαρακτηρίστηκε δημοκρατική και προοδευτική, αλλά ταυτίστηκε με τη διαφθορά και την διάλυση της χώρας.

Σήμερα η Κεντροαριστερά αναζητά το πραγματικό της πρόσωπο μέσα στην κοινωνία. Αναζητά τον ιστορικό της ρόλο. Την ιστορική της συνέχεια με την ενοποίηση προοδευτικών δυνάμεων με νέα πρόσωπα άφθαρτα με ιδέες και προτάσεις, Μα πάνω από όλα με αρχές και αξίες  δημοκρατικής συνείδησης.

Την Κυριακή κρίνεται το πολιτικό μέλλον της χώρας, γιατί μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει ένας χώρος που αναζητά την ύπαρξη του στο δικό του πολιτικό χώρο που ιστορικά του ανήκει.

Όποιος κι αν είναι ο νικητής της επόμενης εβδομάδας από την εκλογική διαδικασία και ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η ιστορική ευθύνη των μετεχόντων σε αυτή  είναι βαρύτατη. Οποιαδήποτε δε διασπαστική κίνηση θα σηματοδοτήσει το τέλος αυτού του πολιτικού χώρου. Γιατί, σήμερα, δεν μιλάμε για την Κεντροαριστερά του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά για ένα χώρο του 6 % έως 8%.

Η πολιτική ζωή του τόπου αναζητά νέα φρέσκα πρόσωπα με υγιείς ιδέες και προτάσεις. Με αξιοπιστία και καθαρό παρελθόν. Άτομα που θα προσθέσουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Άτομα ανοιχτά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Βεβαίως, την επαύριον των εκλογών δεν θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στο χώρο. Υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία. Ζητήματα ανοιχτά  τα οποία μάλλον μετατίθενται για το ιδρυτικό συνέδριο. Ουδείς γνωρίζει εάν μετά τις εκλογές θα πάνε όλοι μαζί. Σίγουρο είναι ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα παραμείνουν ζώσες. Αλλά κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το όνομα,  τα σύμβολα του νέου πολιτικού φορέα.

Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές στη Κεντροαριστερά είναι ένα ιστορικό γεγονός. Από τους ίδιους τους υποψηφίους και τους μετέχοντες στη διαδικασία θα κριθεί το μέλλον μιας ολόκληρης παράταξης.