Γράφει ο Ανδρέας Κάτσενος, Δημοσιογράφος
Μια νέα σελίδα για την πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή του τόπου άνοιξε το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών της 25ης Ιουνίου. Οι πολίτες ψήφισαν, όσοι ψήφισαν, σταθερότητα κάτι που είχε προδιαγραφεί από την πρώτη κάλπη όταν η Νέα Δημοκρατία είχε καταγράψει συντριπτική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορά που, χθες, έφτασε τις 22, μονάδες.
Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,55% διατήρησε τις δυνάμεις της παρά την τεράστια ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα της αποχής και 158 βουλευτές. Το κυβερνών κόμμα κέρδισε τους ψηφοφόρους του κέντρου αλλά και τους νέους. Έτσι έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, όπου από τις επιλογές της θα κριθεί. Τα προβλήματα είναι μπροστά πολλά και δυσεπίλυτα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την καθοδική πορεία του, καθώς η απογοήτευση των οπαδών του ήταν δεδομένη με αποτέλεσμα να μην προσέλθουν στις κάλπες. Το 17,84% ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα εισέρχεται σε περίοδο εσωκομματικής περιδίνησης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην κινδυνεύει από την καρέκλα του στην Κουμουνδούρου είναι βέβαιον όμως ότι θα περάσει μέσα από Συμπληγάδες. Σε κάθε περίπτωση η απλή αναλογική και τα επικοινωνιακά λάθη χωρίς αφήγημα οδήγησαν σε μια οδυνηρή ήττα.
Το ΠΑΣΟΚ (11, 84%) πανηγυρίζει γιατί πλησίασε το ποσοστό, που είχε πάρει ο αείμνηστος ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου στις εθνικές εκλογές του 1974 (13,58%). Βεβαίως αύξησε το ποσοστό του, δείχνει να έχει σφυγμό και να ελπίζει. Το ερώτημα είναι, εάν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει προοπτική, συνέχεια, ώστε στο μέλλον να ξαναγίνει κόμμα κυβερνητικό. Έχει πολύ δρόμο ακόμα.
Το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του στο 7,69% δείχνοντας ότι η παρουσία στην ηγεσία του Δημήτρη Κουτσούμπα και οι συνεχείς αγώνες του με μαχητική ουσιαστική λαϊκή αντιπολίτευση απέδωσε καρπούς. Ήρθε τρίτο κόμμα στην Αττική.
Η Ελληνική Λύση η οποία δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα από τα δεξιά της, έπιασε το 4,44% αποδεικνύοντας ότι έχει ένα δικό του κοινό, καθαρό που τον στηρίζει.
Η έκπληξη των εκλογών είναι το κόμμα Σπαρτιάτες, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο φυλακισμένος Κασιδιάρης με ποσοστό 4,64%.
Στη Βουλή εισήλθαν η ΝΙΚΗ με ποσοστό 3,69% και η Ελευθερία Πλεύσης με 3,17%.
Η αντισυστημική ψήφος η ψήφος διαμαρτυρίας κινήθηκε προς τα μικρά κόμματα.
Ταυτόχρονα οι εκλογές κατέγραψαν και ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που αγγίζει το 12,77%. Κόμματα εντός η εκτός Βουλής που πλέον δεν καλύπτονται από το κυβερνών κόμμα καθώς οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπουν το κέντρο αφήνοντας ακάλυπτα τα δεξιά της δεξιάς.
Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει αντιπολίτευση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 48 βουλευτές που εξέλεξε δεν μπορεί να κάνει ούτε πρόταση μομφής, καθώς δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό κοινοβουλευτικής δύναμης αυτή των 50 βουλευτών.
Η Νέα Δημοκρατία έχει το ιδεολογικό πλεονέκτημα στο χώρο του κέντρου και είναι στο χέρι της να κεφαλαιοποιήσει αυτό το χώρο ώστε να κυβερνήσει για σειρά ετών.