Κάντε το τεστ και δείτε αν έχετε αστιγματισμό

Αν βλεπετε τις εικόνες παραμορφωμένες ή βλέπετε θολά σε όλες τις αποστάσεις, τόσο κοντά όσο και μακρυά, τότε μπορεί να έχετε αστιγματισμό. Ακόμη και αν η όρασή σας είναι αρκετά καθαρή αλλά έχετε κάποια συμπτώματα όπως, πονοκέφαλο, κούραση, ζαρώνετε τα μάτια σας ή ερεθίζονται εύκολα, μπορεί αυτό να είναι ένδειξη ενός μικρόυ βαθμού αστιγματισμού. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας μια λεπτομερή εξέταση των ματιών σας.
Ο αστιγματισμός δεν είναι ασθένεια. Απλά σημαίνει ότι έχετε μια μεταβολή ή ανωμαλία στο σχήμα του κερατοειδή χιτώνα του ματιού σας (δηλαδή στην εξωτερική διάφανη μεμβράνη του ματιού).

Τι είναι ο αστιγματισμός
Ανήκει σε μια ομάδα οφθαλμικών καταστάσεων οι οποίες λέγονται διαθλαστικές ανωμαλίες. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες προκαλούν μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται μέσα στο μάτι. Ο αστιγματισμός συχνά συναντάται σε συδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία καταστάσεις που και αυτές αποτελούν διαθλαστικές ανωμαλίες.

Τι προκαλεί τον αστιγματισμό.
ΑστιγματισμόςΟ αστιγματισμός συνήθως εκδηλώνεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας, που βρίσκεται στο εμπρός μέρος του ματιού, έχει ακανόνιστη (μη σφαιρική) καμπυλότητα. Κανονικά η επιφάνεια του κερατοειδή είναι ομαλή και εξίσου καμπύλη σε όλες τις διευθύνσεις, έτσι οι ακτίνες του φωτός διαθλώνται και επομένως εστιάζονται εξίσου σε όλες τις διευθύνσεις (ή αλλιώς άξονες). Στον αστιγματισμό, η πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδή είναι περισσότερο κυρτή, σε μια διεύθυνση από ότι είναι στις άλλες. Έτσι το σχήμα του μοιάζει περισσότερο με μια μπάλα του ράγκμπυ παρά με μπάλα του μπάσκετ. Οι ακτίνες του φωτός όταν πέφτουν στην πιο κυρτή επιφάνεια του κερατοειδή εστιάζονται πριν από αυτές που πέφτουν στην λιγότερο κυρτή επιφάνεια. Σαν αποτέλεσμα έχουμε μια εικόνα η οποία είναι καθαρή κατά μήκος μιας διεύθυνσης αλλά θολή κατά μήκος μιάς άλλης.
Η όραση σε αυτή την περίπωση μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή που έχει κανείς κοιτώντας ένα παραμορφωτικό καθρέπτη. Έχουμε παραμόρφωση γιατί το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει τις φωτεινές ακτίνες σε ένα και μόνο σημείο.

Με το παρακάτω τεστ μπορείτε να τσεκάρετε μόνοι σας, άμεσα και έγκυρα αν έχετε αστιγματισμό.

Οδηγίες

Καλύψτε το ένα σας μάτι με το χέρι σας, χωρίς να πιέζετε τα βλέφαρα, και κοιτάξτε τη φωτογραφία.

Αν κάποιες από τις γραμμές σας φαίνονται πιο γκριζωπές σε σχέση με τις υπόλοιπες, τότε πιθανότατα έχετε αστιγματισμό και πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να σας μετρήσει με ακρίβεια.