Κάρτα υγείας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

31.10.2015

Κάρτα υγείας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προτίθεται να θεσπίσει το Υπουργείο Υγείας μέσα στον επόμενο μήνα όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο Μπασκόζος αποκάλυψε ότι συστήνεται μία επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί, και θα αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κάλυψη υγείας προσφύγων και μεταναστών, το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μπορεί να δώσει μια λύση με πρόγραμμα.

Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας παρέσχε επίσης της διαβεβαίωση ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα υπάρχει πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη με άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, για όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί όπως είπε «η ψυχολογική στήριξη, ίσως είναι και το πιο σοβαρό μέτρο προστασίας της υγείας τους, που μπορείς να λάβεις».

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Σχεδιάσαμε και αποφασίσαμε να υπάρχει και μία κάρτα υγείας, η οποία θα αναφέρει βασικά χαρακτηριστικά και αποτελέσματα των εξετάσεων που γίνονται σε σχέση με την κατάσταση της υγείας τους και η οποία θα τους είναι χρήσιμη και για τις μετακινήσεις μέσα στη χώρα και για τη διάβαση των συνόρων και για τη μετεγκατάσταση τους σε άλλες χώρες.»

«Η Ευρώπη μέσα από το προσφυγικό ζήτημα και από την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων θα αλλάξει. Το θέμα είναι αν θα αλλάξει προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης ή θα αλλάξει προς την κατεύθυνση της κλειστοφοβίας και των κλειστών συνόρων. Οι δύο αυτές γραμμές παλεύουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Φαίνεται πως διαμορφώνονται κάπως καλύτερες συνθήκες για να επικρατήσει η λογική της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν θετικά βήματα, υπάρχουν όμως και παράλογες προτάσεις, τις οποίες αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε, και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική, η αλληλεγγύη και η διάθεση συνεργασίας» καταλήγει.