Κίνδυνος και φόβος για τη ζωή των φιλοξενούμενων στο Hot Spot Μαλακάσας

 

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στο Hot Spot  Μαλακάσας, καθώς αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται, περίπου, 1.400 άτομα σε κοντέινερς και σκηνές με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί  μια νέα Μόρια, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα,  την  πρωτεύουσα της χώρας.

Μετά τα θλιβερά γεγονότα της 29ης Σεπτεμβρίου, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 31χρονος Σύριος πρόσφυγας και τραυματίστηκαν άλλα οκτώ άτομα στο Κέντρο Φιλοξενίας επικρατεί έντονη ανησυχία και φόβος, καθώς ο δράστης δεν έχει ακόμη εντοπιστεί και συλληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες 160 νεαρά άτομα που διέμεναν στο Κέντρο Φιλοξενίας ζήτησαν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους υπό τον φόβο νέων επεισοδίων, που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή τους. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με σχετική ανακοίνωση έκανε αποδεκτό το αίτημά τους και από σήμερα σταδιακά τα άτομα αυτά μεταφέρονται σε άλλους χώρους.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στο χώρο λειτουργούν συμμορίες με έντονη παραβατική δράση, οι οποίες καθημερινά σπέρνουν το  φόβο και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους φιλήσυχους πρόσφυγες, που διαμένουν εκεί, καθώς και στους εργαζόμενους στο Hot Spot της Μαλακάσας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου δείχνει ότι τις επόμενες μέρες ο αριθμός των προσφύγων στο Κέντρο της Μαλακάσας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς αναμένεται να μεταφερθούν εκεί ακόμη 400 άτομα από τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει ότι θα επέλθει πλήρης κορεσμός. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί αδιαχώρητο.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διεθνής Αμνηστία αναζητά σπίτια προς ενοικίαση, κυρίως,  στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Ωρωπού, για την εγκατάσταση περίπου 3 χιλιάδων ατόμων. Πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά, μέχρι να δρομολογηθούν οι αιτήσεις τους για παροχή η όχι ασύλου.

Η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα της στον Έβρο για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος της ανησυχεί και προσπαθεί να αναζητήσει τρόπους για να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο η ίδια η πολιτική της την έχει οδηγήσει.

Οι εικόνες από την Εγνατία να κυκλοφορούν ελεύθεροι  μετανάστες ή να κατασκηνώνουν   στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε λίγο  ίσως να μην μας προξενούν εντύπωση μπροστά σε αυτό που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εάν η Τουρκία αφήσει 500 χιλιάδες Αφγανούς, Ιρακινούς και Ιρανούς να περάσουν τα σύνορά της και να ξεχυθούν στην Ευρώπη. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρονται από τα βάθη της Τουρκίας προς το κέντρο και τις ακτές του Αιγαίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και οι αποφάσεις που θα κληθεί εκ των πραγμάτων να λάβει η κυβέρνηση θα κρίνουν και τις εξελίξεις.