3.3.2016
Μεγάλος ο κίνδυνος κατάρρευσης της κεντρικής οδικής αρτηρίας που ενώνει το Χαλκούτσι με το Δήλεσι στην στροφή μετά των Εφέδρων Αξιωματικών στη θέση Καμάρι. Παράλληλα ο δρόμος είναι προβληματικός στο σύνολο του, καθώς παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα σε σημείο να μοιάζει με αγροτικό άλλων εποχών. Το δε χειμώνα σε πολλά σημεία του ο οδικός άξονας μετατρέπεται σε λίμνη λόγω των νερών που συγκεντρώνονται από τη βροχή, αφού δεν υπάρχει σύστημα απορροής των όμβριων υδάτων, στο Χαλκούτσι και ιδιαίτερα στην περιοχή Πηγαδάκια.
Εδώ και μια δεκαετία ο δρόμος, στη θέση Καμάρι , εμφανίζει σοβαρές μορφολογικές αλλοιώσεις, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο το έδαφος είναι σαθρό και έχει υποστεί μερική καθίζηση. Κι αυτό σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του, όπου υπάρχει ανηφόρα και, σχεδόν, μηδέν ορατότητα. Στο σημείο αυτό ο δρόμος μετατρέπεται σε μονόδρομο, έχει τοποθετηθεί πρόχειρη περίφραξη, έτοιμη να την πάρει ο αέρας, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως προειδοποιητική φωτεινή σήμανση.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο δρόμος κρύβει πολλές παγίδες, καθώς έχει τρύπες σε πολλά σημεία που κλείνουν πρόχειρα, δεν έχει φωτισμό και σήμανση με αποτέλεσμα το βράδυ να είναι ένας δρόμος καρμανιόλα και να σημειώνονται αρκετά ατυχήματα.
Η οδός εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες άτομα.. Σηκώνει όλο το οδικό βάρος της περιοχής, αφού διέρχονται συνεχώς ΙΧ αυτοκίνητα αλλά και επαγγελματικά βαρέα οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία. Είναι ο οδικός άξονας που ενώνει το Χαλκούτσι και τον Ωρωπό με το Δήλεσι και κατ’ επέκταση με τη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου και τη Χαλκίδα. ‘Όταν μάλιστα διέρχονται βαρέως τύπου οχήματα φορτωμένα, το έδαφος σείεται στην κυριολεξία.
Κατά τους θερινούς δε μήνες όπου η περιοχή σφύζει από ζωή και η κίνηση πολλαπλασιάζεται, καθώς είναι και τουριστική και κατά μήκος της έχουν αναπτυχθεί και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται δραματικά. Είναι θαύμα που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ωρωπού έχουν αποστείλει στην περιφέρεια Αττικής δεκάδες έγγραφα, τα τελευταία χρόνια, με τα οποία καταγράφουν την προβληματικότητα του δρόμου και τους κινδύνους που διατρέχουν οι κάτοικοι και ζητούν την άμεση χρηματοδότηση αποκατάστασης του έργου. Μάλιστα όλοι οι κατά καιρούς Δήμαρχοι Ωρωπού έχουν ζητήσει το έργο να μπει στο Τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή το οποίο θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Η Περιφέρεια Αττικής κωφεύει προκλητικά. Αδιαφορεί παρά τις οχλήσεις, τουλάχιστον των δύο τελευταίων δημαρχιακών αρχών του Δήμου Ωρωπού, επί Γ. Οικονομάκου και τώρα επί Θ. Ρούσση, για άγνωστους λόγους. Η περιοχή όσο παρουσιάζει αυτή την εικόνα παραμένει υποβαθμισμένη δείχνοντας μια μίζερη τριτοκοσμική εικόνα.
Το έργο αποκατάστασης του δρόμου είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγο της σαθρότητας του εδάφους και της, πράγματι, κοστοβόρας αποκατάστασης του. Σύμφωνα με μηχανικούς, χρειάζονται έργα αντιστήριξης με τσιμεντοενέσεις στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς τη θάλασσα και, ταυτόχρονα, κατασκευή τείχους προστασίας για την συγκράτηση των χωμάτων ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.
Εάν το έργο δεν ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα της Περιφέρειας προς χρηματοδότηση κι όσο παραμένει ο οδικός άξονας σε αυτή την άθλια κατάσταση, ο κίνδυνος για κατάρρευση του δρόμου είναι μεγάλος. Είναι ενδεχόμενο ακόμη η περιοχή να κοπεί συγκοινωνιακά στα δύο γιατί εναλλακτικός δρόμος μετακίνησης δεν υπάρχει.. Ανεξάρτητα εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέδιο επέκτασης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Χαλκουτσίου ή πρόβλεψη για χάραξη νέου οδικού άξονα, η αποκατάσταση του υπάρχοντος δρόμου είναι επιτακτική ανάγκη. Οι όποιες πιθανές αλλαγές θα είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες.
Κατά συνέπεια η Περιφέρεια οφείλει να μεριμνήσει για την σχεδόν ανακατασκευή του δρόμου ο οποίος κάνει μόνο για σαφάρι κι όχι για κεντρικός τουριστικός άξονας. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη βαραίνει όσους κλείνουν τα μάτια τους σε ένα τόσο σημαντικό έργο με όποιους πιθανούς κινδύνους διατρέχουν οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι επισκέπτες.