Κίνηση Πολιτών Ωρωπού: Οι πικρές αλήθειες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Ωρωπού

Κονδύλι 300 εκατ. χάνουν οι Δήμοι από την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική

Την μικροπολιτική τακτική της κυβέρνησης να απομυζήσει τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προς όφελος των ιδιωτών, αποκάλυψε η ημερίδα την οποία διοργάνωσε, σήμερα Κυριακή 23 Ιουλίου,  η Κίνηση Πολιτών Ωρωπού, στα ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων με κεντρικό ομιλητή το μέλος της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔΑ και της ΕΣΔΝΑ κ. Νίκο Σακούτη.

Στην ημερίδα ακούστηκαν «πικρές αλήθειες» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν τα απορρίμματα  η οποία με νόμο απέρριψε το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισής τους από τους Δήμους, ώστε αυτή να γίνει μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Περιφέρεια πλην της Αττικής.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα σκουπίδια της Περιφέρειας Αττικής θα πρέπει να παραμείνουν εντός των ορίων της Αττικής και να προχωρήσει η καύση των απορριμμάτων, γεγονός που παραπέμπει σε μια πανάκριβη τεχνολογία και ταυτόχρονα σε μεγάλα κέρδη από τους ιδιώτες. Παράλληλα  η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να χάσει από την ανακύκλωση το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους Δήμους για τη στήριξη η δημιουργία νέων κοινωνικών  δομών.

Σκληρή κριτική δέχτηκε και η Δημοτική Αρχή Ωρωπού, από την Αντιπολίτευση η οποία παρέστη στην ημερίδα, σχετικά με τους χειρισμούς της στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ αποκαλυπτική ήταν η Περιφερειακή Σύμβουλος  κα Ι. Στεργίου η οποία σε μια «κρίση αλήθειας» ξεσκέπασε την προχειρότητα του περίφημου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Η κα Στεργίου υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε ζητήσει από τους 65 Δημάρχους της Αττικής, τον Οκτώβριο του 2016, να αποστείλουν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, που έγιναν και νόμος του κράτους και απάντησαν μόλις… τρείς Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ωρωπού. Έτσι προ του κινδύνου να χαθούν σημαντικά κονδύλια η Περιφέρεια απέστειλε, τον Νοέμβριο του 2016,  στην Ε.Ε. Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων με τις προτάσεις αυτές χωρίς κανένα διάλογο με τους τοπικούς φορείς και την οποιαδήποτε μελέτη για την  Αττική. Η Περιφερειακή Σύμβουλος, μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί να μην γίνει ΧΥΤΥ σε ιδιωτικό Νταμάρι, προκαλώντας την οργή των παρευρισκόμενων.

Ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Λίτσας, ως οικοδεσπότης της ημερίδας, αναφέρθηκε στο τεράστιο και άλυτο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο παραμένει επί δεκαετίες κεντρικό ζήτημα συζήτησης  αλλά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Ωρωπού για την απόφασή της εν κρυπτώ να καταθέσει πρόταση για ΧΥΤΥ σε έκταση 380 στρεμμάτων στη θέση Ντουμάνι δίπλα από το ΣΜΑ, χωρίς καμία γνώση ούτε καν του Δημοτικού Συμβουλίου ή έστω απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Αλλά και για την απόφαση της να παραδώσει εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες  -μόνο τρεις Δήμοι το έχουν κάνει αυτό στην Ελλάδα- την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μάλιστα υποστήριξε ότι με τα 4 εκατ. ευρώ που πήρε ως ανταποδοτικά τέλη από την ΕΥΔΑΠ και την Νέα Οδό θα μπορούσε ο Δήμος Ωρωπού να αναδιοργανώσει την υπηρεσία καθαριότητας να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό του και να λειτουργήσει την ανακύκλωση με σημαντικά οφέλη για τους πολίτες.

Ο κ. Σακούτης, ο οποίος επί χρόνια ασχολείται με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική υπεραμύνθηκε του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της και την ανάγκη οι όμοροι Δήμοι να δημιουργήσουν   ΧΥΤΥ επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά με αυτοδιαχείριση. Ενώ τάχθηκε υπέρ των «πράσινων σημείων» σε χώρους οργανωμένους, οριοθετημένους, περιφραγμένους και στεγασμένους, όπου θα γίνεται ανακύκλωση και τα προϊόντα θα πωλούνται. Φυσικά αυτό μετά την πρόληψη, διαλογή,  ανακύκλωση και κομποστοποίηση ώστε να μειωθεί ο όγκος τους. Ότι απομένει να γίνονται υγειονομική ταφή και, πάντως, όχι καύση.

Καταπέλτης κατά της Δημοτικής Αρχής εμφανίστηκε ο δημοσιογράφος κ. Β. Κωβαίος, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της εν κρυπτώ κατάθεσης σχεδίου δημιουργίας ΧΥΤΥ στη θέση Ντουμάνι και εξέφρασε τους φόβους του ότι αν συμβεί ποτέ αυτό τότε ο υδροφόρος ορίζοντας θα μολυνθεί, καθώς εκεί υπάρχουν δεκατρείς πηγές, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους. Παρουσίασε δε και χάρτη με τη λεκάνη υγρών που θα σχηματισθεί και θα είναι βόμβα για την ύδρευση του Ωρωπού.

Ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γ. Οικονομάκος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όσους αντιστάθηκαν στη δημιουργία ΣΜΑ, για μικροπολιτικά συμφέροντα, ο οποίος είχε έγκριση της μελέτης και άδεια λειτουργίας που θα έλυνε το πρόβλημα στο Δήμο Ωρωπού, ενώ θα απέφερε όφελος ένα εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Οικονομάκος είπε χαρακτηριστικά:  «Από το 1981 το κύτταρο της Φυλής κλείνει κι ακόμα υπάρχει. Καμιά κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία. Ζούμε στην εποχή του παράλογου. Της μικροπολιτικής και της κάθε δημοτικής ομάδας να νομίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα μόνη της. Σήμερα δίνουμε 6,5 εκα.τ ευρώ σε ιδιώτη για να κάθονται 16 απορριμματοφόρα και να είναι άγνωστο το μέλλον των υπαλλήλων καθαριότητας».

Και κατέληξε λέγοντας: «Μήπως έχουμε συμφέροντα; Μήπως έχουμε δικά μας φορτηγά για δουλειά;» απευθύνοντας ευθεία βολή στη Δημοτική Αρχή για την ανάθεση των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ν.  Δημητρίου εξαπέλυσε με τη σειρά του σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή για την απόφαση της να καταθέσει Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων εν κρυπτώ κάτι που έπραξαν μόνο τρείς Δήμοι κάνοντας λόγο για σκάνδαλο και  «χρήσιμο Δήμαρχο» στην εξυπηρέτηση της κας Δούρου. Ζήτησε Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων κι όχι μεμονωμένο της Περιφέρειας Αττικής που σημαίνει ότι ο Δήμος Ωρωπού θα γίνει η χωματερή των Δήμων της Αττικής. Ενώ χαρακτήρισε τη Δημοτική Αρχή «πολιτισμικά μη συμβατή με την εποχή της». Τέλος  δεν παρέλειψε  να επιτεθεί και στον ΕΣΔΝΑ ο οποίος είναι ένας πλούσιος οργανισμός από την εντός της Αττικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ενώ ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος   κ.  Αν. Γαζβινιάν κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για την απόφαση της να εισηγηθεί τη δημιουργία ΧΥΤΥ στη θέση Ντουμάνι χωρίς καμία μελέτη και γνώση των Δημοτικών Συμβούλων με αποτέλεσμα να γίνει νόμος του κράτους. Ενώ ζήτησε την ανατροπή αυτής της απόφασης που έχει γίνει νόμος και ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Είπε δε ότι «ο Ωρωπός δεν μπορεί να γίνει η χωματερή της Αττικής Εμείς μόνοι μνας πρέπει να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας».

Σημαντικές παρεμβάσεις κατέθεσε και ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ωρωπού κ. Ευ. Ηλιάσκος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της  τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έδωσε μια κατεύθυνση, αλλά οι Δήμοι δεν ακολούθησαν.

Να σημειώσουμε ότι ο Επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών, πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γ.  Γαβριήλ ξεκαθάρισε ότι όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν είναι προσωπικές για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί ημερίδα για τα τοξικά απόβλητα και την ρύπανση στον υδροφόρα ορίζοντα όπου οι μελέτες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών  δίνουν συγκλονιστικά στοιχεία.