Καζάνι που βράζει η Ειδομένη από μια κλωστή κρέμεται η ηρεμία

27.3.2016

Οξυμένα είναι τα πνεύματα στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες και τα ΜΑΤ να είναι παραταγμένοι έτοιμοι για μάχη, καθώς οι πληροφορίες ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα έχει δημιουργήσει αναστάτωση κι εκνευρισμό στα δώδεκα χιλιάδες άτομα του καταυλισμού τα οποία επί μακρό χρονικό διάστημα ελπίζουν στο θαύμα.

Αλλά κι ανάμεσα στους πρόσφυγες έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετά την έντονη φημολογία ότι ανοίγουν τα σύνορα.

Απέναντι από αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Όπως μεταδίδεται από την Ειδομένη, αυτοί που επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα είναι άτομα ανάπηρα που βρίσκονται πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι,  σχεδόν, όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.

Στα χέρια κρατούν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Οι ιταλοί ακτιβιστές

Αποστάσεις από τις εκείνους που έσπειραν τις φήμες περί ανοίγματος των συνόρων στην ΠΓΔΜ με στόχο να παρακινήσουν τους πρόσφυγες  παίρνουν οι Ιταλοί ακτιβιστές οι οποίοι έφτασαν ,χθες,στην Ειδομένη από την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες. Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Η Αστυνομία απέκλεισε τη γέφυρα του Αξιού που οδηγεί στον καταυλισμό

Εξάλλου η αστυνομία προχώρησε στον αποκλεισμό της γέφυρας  του Αξιού, που οδηγεί στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών  στην Ειδομένη με αποτέλεσμα να είναι ακινητοποιημένα στο σημείο αυτό βανάκια και λεωφορεία με αλληλέγγυους ήθελαν να φτάσουν στο καταυλισμό και να διαδηλώσουν υπέρ το άνοιγμα των συνόρων.

Αλλά και γιατί η αστυνομία δεν επιθυμεί να επιστρέψουν εκεί όσοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί σε κέντρα φιλοξενίας.