Καζάνι που βράζει η Ειδομένη

23.3.2016

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη με τους πρόσφυγες – μετανάστες να είναι εξαγριωμένοι και να απειλούν με έντονες αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση μελετά τρόπους  για τη μεταφορά τους σε άλλους χώρους.

Μετά από τόσες ημέρες παραμονής σε άθλιες συνθήκες, οι περίπου 12.000 εγκλωβισμένοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιδρούν, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ πλέον τίθεται και θέμα ασφάλειας για τους ανθρώπους των ΜΚΟ, αλλά και των ΜΜΕ που βρίσκονται στην περιοχή.

Η κυβέρνηση μπορεί να υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα πως δεν θα πραγματοποιηθεί αστυνομική επιχείρηση στο σημείο για να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει.

Εξάλλου, αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αγριεύει η κατάσταση στην Ειδομένη

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλέον στην Ειδομένη μυρίζει μπαρούτι. Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα φύγουν από εκεί παρά μόνο όταν ανοίξουν τα σύνορα.

Ωστόσο, η εξαθλίωση τούς έχει οδηγήσει σε κινήσεις απόγνωσης. Χθες το απόγευμα δύο άνθρωποι προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν. Το βράδυ επικράτησε ένταση με ομάδα εξαγριωμένων μεταναστών να επιτίθεται κατά δημοσιογράφων και να κινείται απειλητικά κατά μελών ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εθελοντές από το camp. Μάλιστα, δεν πραγματοποιήθηκε το συσσίτιο. Μόνο στα παιδιά δόθηκε γάλα.