Καζάνι που βράζει το Ηνωμένο Βασίλειο

24.6.2016

Εικόνα  διάλυσης επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit με πολλά τμήματά του να ζητούν την απόσχισή τους από αυτό.

Ήδη στο Λονδίνο απλοί πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές για να ζητήσουν την απόσχισή τους και την παραμονή  τους στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα η Σκωτία ζητά να επαναληφθεί το δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε κι αυτοί να παραμείνουν στην ΕΕ. Ανάλογη αντίδραση κι από την Ουαλία.

Β Ιρλανδία

Αποτελεί “δημοκρατική επιταγή” η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.

“Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα”, δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

“Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαριές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας” στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.