23.3.2016
Από αντεγκλήσεις, διαξιφισμούς, λεκτικές κορώνες λαϊκισμού, ακόμα και προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στο Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, και τους κατοίκους της Μαλακάσας σημαδεύτηκε το πολύωρο όσο και ταραχώδες έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού, στο Μαρκόπουλο, χθες 22 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε η εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών στο στρατόπεδο «Γερακίνη» και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξ αυτού του γεγονότος στην ευρύτερη περιοχή.
Χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε μέρες, να προκληθεί όξυνση και έντονη αντιπαλότητα μεταξύ του Δημάρχου κ. Θ. Ρούσση και των κατοίκων της Μαλακάσας, ανεξαρτητοποίηση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, συνολικά τρία συμβούλια και μια συνέλευση των κατοίκων της περιοχής για να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού του προβλήματος.
Χωρίς αμφιβολία η Μαλακάσα πλήττεται από τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Γερακίνη». Οι κάτοικοι ανησυχούν κι έχουν χάσει την καθημερινότητά τους εξαιτίας της μεταφοράς υπερβολικά μεγάλου αριθμού προσφύγων – μεταναστών, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους ή να έχουν έστω μια τυπική ενημέρωση από τη κυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ και κατ’ επέκταση τη Δημοτική Αρχή η οποία αιφνιδιάστηκε.
Ο Δήμαρχος κ. Θ. Ρούσσης από την πρώτη στιγμή που άρχισε να ξεδιπλώνεται το πρόβλημα προσπάθησε να περιορίσει την έκταση του και να θέσει όρους για την παραμονή τους ενημερώνοντας τους κατοίκους για την εγκατάσταση των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα και να στηρίξει όσους έφταναν στην Μαλακάσα προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και βελτιώνοντας τις συνθήκες παραμονής τους.
Δυστυχώς ο χώρος είναι στρατιωτικός με το Δήμο να μην έχει δικαίωμα παρέμβασης και την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας για άγνωστο αριθμό προσφύγων -λέγεται για μέχρι δύο χιλιάδες- αλλά και άγνωστο το χρόνο παραμονής τους.
Ο κ. Ρούσσης, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες είναι:
- Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής στην οποία θα μετέχουν ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Μαλακάσας, δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι και δύο κάτοικοι της Μαλακάσας, οι οποίοι σήμερα θα ζητήσουν συνάντηση με τους αναπληρωτές υπουργούς Δ. Βίτσα και Γ. Μουζάλα, ώστε να τους καταστήσουν σαφές ότι δεν μπορεί η Μαλακάσα να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από τους περίπου 1000 που φιλοξενεί τώρα.
- Στο Δημοτικό Κατάστημα να λειτουργεί ομάδα άμεσης επέμβασης σε καθημερινή εικοσιτετράωρη βάση από έναν Δημοτικό Σύμβουλο κι έναν υπάλληλο, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν κάθε έκτακτο περιστατικό.
- Να ζητήσει ο Δήμαρχος αύξηση της Αστυνόμευσης στην περιοχή και έλεγχο της δράσης των φιλοξενουμένων, ώστε να μην προβαίνουν σε παραβατικές ενέργειες. Ενώ άμεσα θα γίνει φύλαξη του στρατοπέδου από σεκιούριτι.
- Να γίνει διαχωρισμός των προσφύγων και των μεταναστών.
- Όσοι προκαλούν επεισόδια να μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα.
- Να δημιουργηθεί σταθμός Πυροσβεστικής για την πυρασφάλεια της περιοχής.
- Να γίνει συμβολικός ολιγόωρος αποκλεισμός του στρατοπέδου.
Στην πρόταση του Δημάρχου αντέδρασε έντονα ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γ. Οικονομάκος, ο οποίος ζήτησε δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και παραστάσεις στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα της περιοχής της Μαλακάσας από τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας κι ότι η απόφαση για σύσταση Επιτροπής ουσιαστικά ξεπουλάει τον αγώνα των κατοίκων της Μαλακάσας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ν. Δημητρίου, ενώ όλοι οι άλλοι αλλά και οι κάτοικοι της Μαλακάσας, που έλαβαν το λόγο, ουσιαστικά συμφώνησαν με κάποιες επισημάνσεις στις προτάσεις του Δημάρχου, καθώς βλέπουν ότι το πρόβλημα οξύνεται και οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν για χρόνια.
Οι αντεγκλήσεις και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί έδωσαν τη θέση τους στα χαμόγελα γιατί έγινε το πρώτο βήμα συνεννόησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και όλοι θα αγωνιστούν για την προστασία της περιοχής τους.