Και πυρηνικά απόβλητα από τη Βουλγαρία στην Τανάγρα;

Σοβαρά ερωτήματα γεννώνται με την πιθανή χωροθέτηση των πυρηνικών αποβλήτων από τη Βουλγαρία στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Κεραμιδέζας Δήμου Τανάγρας.

Το θέμα έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος του Συνδυασμού «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» Γιώργος Αγγελόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στη Λαμία, με ερώτηση του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ευάγγελο Κούκουζα.

Ο Γ. Αγγελόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα για το τι πρόκειται να γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα της Βουλγαρίας από το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Κοζλοντούι και εάν αυτά θα εναποθετηθούν στη περιοχή της Τανάγρας πριν καταλήξουν, εάν καταλήξουν, στη Γαλλία.

Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία έχει συνάψει με την Ε.Ε. συμφωνία, άρα και με την Ελλάδα, όπου ζητάει από τις χώρες που παίρνουν ενέργεια από αυτή  να επωμιστούν και την απορρόφηση των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς πρόκειται να προχωρήσει  στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της. Ή χώρα μας είναι μια από αυτές, όπως και η Γαλλία, που  παίρνουν ρεύμα από την γείτονα χώρα.

Στο πολύ αυτό σοβαρό ερώτημα κλήθηκε  να απαντήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ευάγγελος Κούκουζας, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει θέσει το ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

Η κωλυσιεργία αυτή του υπουργείου να απαντήσει δημιουργεί εύλογα πολλά  ερωτήματα. Ταυτόχρονα  προκαλεί τεράστια αγωνία στους κατοίκους, μήπως η περιοχή της Κεραμιδέζας μετατραπεί σε χώρος «προσωρινής» εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων της Βουλγαρίας ή μέρος αυτών, στο ταξίδι τους προς τη Γαλλία, εάν τελικά καταλήξουν εκεί, καθώς η Ρωσία δεν δέχεται την αποδοχή τους.

Μια τέτοια, καθ’ όλα  απευκταία εξέλιξη θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή της ευρύτερης περιοχής, του υδροφόρου ορίζοντα της  λεκάνης του  Ασωπού ποταμού,  θα προσβάλει τις πηγές της Πάρνηθας και φυσικά της Υλίκης, από όπου υδρεύεται και το Λεκανοπέδιο.

Είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο να πάρει σαφή και υπεύθυνη θέση, άμεσα και χωρίς περικοκλάδες. Να δώσει σαφείς  απαντήσεις στους κατοίκους της περιοχής, που αγωνιούν για τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους αλλά και το μέλλον των επόμενων επόμενων γενιών.